Közélet

A magyar kormány elítélte a törökországi puccskísérletet

Szijjártó Péter a stabilitás zálogának nevezte a török elnököt, akit meg akartak buktatni az éjjel.

Magyarország a leghatározottabban elítéli a törökországi puccskísérletet – jelentette ki  Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter.

A Liszt Ferenc repülőtéren tartott sajtótájékoztatón Szijjártó azt mondta, az éjszakai történéseket az elkövetés módja és az áldozatok száma alapján „terrorcselekménynek is lehet nevezni”. Hozzátette, hogy a jelenlegi információk szerint nincs magyar áldozata vagy sérültje a törökországi puccskísérletnek.

A külügyminiszter azt mondta, Törökország Magyarország barátja és stratégiai szövetségese, így Magyarország szolidáris a Törökországban demokratikusan választott kormánnyal és a török elnökkel is.

Szijjártó beszámolt arról, hogy reggel telefonon beszélt török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval, aki elmondta neki, hogy a török kormány és a központi erők visszavették az ellenőrzést, és „kontroll alatt tartják a helyzetet”. Azt is elmondta, hogy éjjel 143 kint tartózkodó magyar állampolgár regisztrált a konzuli szolgálaton keresztül, azóta a számuk 175-re nőtt.

A miniszter arra kérte a Törökországban lévő magyarokat, hogy ha nem muszáj, ne hagyják el isztambuli és ankarai szállásukat, és regisztráljanak a minisztérium konzuli vonalán. Hozzátette, hogy a tengerparti területeken viszonylagos nyugalom van, és a charterjáratok is közlekednek. Nem változtatnak Törökország utazási besorolásán.

A tárcavezető elmondta, hogy Törökország és az Európai Unió viszonyát nem befolyásolhatja egy ilyen esemény, hiszen Európának az az érdeke, hogy Törökország stabil állam legyen. „Ha lehet, akkor most még szorosabbra kell fűzni a kapcsolatot Törökország demokratikusan megválasztott elnökével és kormányával” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a mostani kormány és elnök a stabilitás záloga. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik