Közélet

Egy gombnyomással elkerülhető lett volna a Sound-botrány

Miután múlt hét szombaton ájult lányokat találtak a Balaton Sound fellépőinek öltözőjében, másról sem lehet hallani, csak, hogy ki, miért és mit csinált, ki a felelős, mit lehetett volna tenni, hogy ez ne történjen meg. Jelenleg annyit tudunk, hogy

  • hét lány ment be az öltözőbe,
  • akik közös fotót készítettek a DVBBS duójával,
  • ezután négy lány elhagyta a helyszínt,
  • a többiekre – akik ugyan nem voltak eszméletlenek, de rosszul érezték magukat – utána találtak rá az öltözőben,
  • találtak egy használt óvszert is,
  • a fellépők szerint pedig csak kicsit sokat ittak a lányok.

Amíg megy az egymásra mutogatás, hazai fejlesztők már évekkel ezelőtt kifejlesztettek egy applikációt, aminek használatával akár a Zamárdiban történtek is megelőzhetők lehettek volna. Pécsi fejlesztők létrehozták a Kezedben a biztonságod alkalmazást, aminek segítségével bárki könnyedén jelezheti, ha veszélyhelyzetbe kerül. Legyen az egy utcai támadás, baleset vagy a Soundon történtekhez hasonló eset.

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

A cég vezetőjét, Rózsavölgyi Pétert kérdeztük az applikáció használatáról.

Jelezhetek? Majd telefonálok, ha baj van

A Kezedben a biztonságod alkalmazás segítségével

akkor is jelezheted a bajt, ha már nincs idő telefonálni.

Riasztani pedig a legkülönbözőbb módokon lehetséges:

  • a ki-be kapcsoló gomb többszöri megnyomásával,
  • a fülhallgató kihúzásával vagy
  • akár magából az alkalmazásból.

Rózsavölgyi Péter a 24.hu-nak azt mondta, hogy jelenleg tesztelnek egy új jelzési módot is. Kis bluetooth-eszközöket lehetne párosítani a telefonokhoz, amik mindössze akkorák, mint egy 200 forintos pénzérme. Ezeket lehet akár zsebben, akár kulcstartón vagy valamelyik ruhadarabon hordani, és a rajtuk található gomb segítségével akkor is indíthatunk segélyhívást, ha a telefonunk éppen nincs kéznél.

Kit tudok értesíteni, ha baj van?

Fel tudod venni a szüleidet, a barátaidat, a párodat, bárkit, akit szeretnél értesíteni, ha baj történik veled. Ha a fentebb említett módok egyikén jelzed a bajt, a beállított ismerősök rögtön megkapják a riasztásod. Sőt, és igazából ez az alkalmazás legnagyobb dobása, pontosan látják, hol vagy, így rögtön látják, hova induljanak segítséget nyújtani.

Ezen kívül van egy olyan funkció is, ami inkább kisebb gyerekek aggódó szüleinek készült. Az applikációban lehet jelezni, hogy “Elindultam”, amikor például éjjel elindulsz haza valahonnan, végigkövethető, merre jársz, majd azt is jelzi, hogy “Megérkeztem”, ebből mindenki, aki aggódik érted, tudni fogja, hogy minden rendben ment az úton.

Lássák, hogy mikor jövök, mikor megyek? De nem vagyok már csecsemő

Rózsavölgyi is úgy érzi, hogy ez a funkció inkább a fiatalabb korosztály számára készült, a tinik és az idősebbek inkább csak a vészhelyzet esetén küldhető riasztást használják.

Valószínűleg én sem kapcsoltam volna be azt a funkciót 16-18 éves koromban.

De mint mondta, a lényeg, hogy gondoskodjunk egymásról, így nem csak szülőt lehet beállítani, hanem bármilyen barátot, barátnőt, így csak az látja, hol vagyunk, akit szeretnénk.

Oké, anyukám is tud segíteni, de nem a rendőrség kéne inkább?

De, és a fejlesztők már ezen is dolgoznak, sőt, Pécsen már aktívan működik is a rendszer. Ebben a városban ne lehet állítani azt, hogy a város segítségét kérjük, így ha Pécs területéről érkezik jelzés, az a térfigyelő kamerák központjába fut be. Itt leellenőrzik, honnan jött a segélykérés, megpróbálják elérni telefonon. Ha pedig nem kapnak megfelelő választ arról, biztonságban van-e az illető, akkor a helyszínre sietnek.

Adja magát a kérdés, hogy nem keletkezik-e rengeteg téves riasztás, de Rózsavölgyi Péter szerint nem jellemző, hiszen az alkalmazásnak van egy tesztverziója, amit mindenki kipróbálhat telepítés után, ekkor pedig még nem értesítik a hatóságokat jelzés esetén.

Szokás azt mondani, hogy a rendőrség csak akkor megy ki a helyszínre, ha vér folyik, de mi nem ezt tapasztaljuk.

Volt már, hogy tényleg ezen múlt egy emberélet?

Volt bizony. Egy 16 éves lány anyukája az alkalmazás fejlesztőinek köszönte meg, hogy életben van a lánya. Még tavaly szeptemberben kevertek valamit a lány italába, amitől teljesen elkábult egy szabadtéri fesztiválon. Rózsavölgyi Péter azt mondta, a lány előbb ért a helyszínre, mint a barátai, így biztosan kiszúrták, hogy egyedül van. Aztán miután ivott az italából, olyan rosszul lett, hogy már a telefon képernyőjét sem látta, így ez volt az egyetlen esélye, hogy segítséget kérjen.

Még egy esetről tudnak az alkalmazás fejlesztői, de Rózsavölgyi hangsúlyozza, ők nem látják azokat a segélykéréseket, amik nem a rendőrséghez futnak be, így csak azokról az esetekről tudnak beszámolni, amikről visszajelzést kapnak. Egy másik lány is írt nekik, hogy egy férfi megtámadta éjjel az utcán, aztán elindította az alkalmazás hangos riasztás funkcióját, és így volt bátorsága, hogy rákiabáljon a potenciális támadóra, hogy jönnek a rendőrök.

Mellesleg úgy, hogy nem Pécsen történt az eset, a rendőrség szóba sem kerülhetett. Ezután a férfi azonnal sarkon fordult és elszaladt.

A Balaton Sound után új időszámítás kezdődhet?

Rózsavölgyi elmondta, ők “békeidőben” is megtesznek mindent, hogy az alkalmazás a lehető legjobban működjön, de nyilván az ilyen esetek kapcsán kerülnek reflektorfénybe.

Amikor történik valami negatív dolog, akkor kerülünk elő, hogy hú, de jó lett volna, ha használták volna az alkalmazásunkat.

MTI / Balogh Zoltán
MTI / Balogh Zoltán

Az applikáció fejlesztői már régebben kitalálták, hogy egy úgynevezett digitális kerítést hoznának létre a fesztiválok köré. Ennek az lenne a célja, hogy az ezekről az eseményekről indított segélyhívások ne a rendőrséghez fussanak be, hanem a rendezvény biztonsági embereihez, így sokkal gyorsabban lehetne cselekedni, ha bármi baj történik.

Már beszéltünk a hazai fesztiválok szervezőivel, reméljük, ez a terv is minél hamarabb megvalósul majd.

Azért nem csak a fesztiválokon lehetünk veszélyben

Rózsavölgyi példaként a Margitszigetet hozza fel, ami érdekes módon vonzza a “rossz embereket”. A főváros száz méterenként póznát helyezne ki a sziget területén, amiken egy veszélyjelző gomb lenne, ahonnan a fővárosi rendészethez jutnának be a segélykérések.

Mi odaadnánk a rendszerünket, hogy segítsük a munkájukat, de még nem kaptunk választ. Közben pedig párhuzamosan tárgyalunk több várossal és kerülettel is.

A végső cél pedig természetesen az, hogy az egész országban össze legyen kötve a rendőrség és az applikáció.

Az ingyenes alkalmazást már több, mint húszezren töltötték le, a cég vezetője szerint legtöbben közöttük nem meglepő módon 20-35 év közötti nők. Androidra és iOS-re is elérhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik