Közélet

Városliget Zrt: Egyetlen fát sem vágunk ki, mind át lesz ültetve

24.hu
24.hu

2016. 07. 14. 06:42

Korábban a témában:

Egyetlen egészséges fát sem vágnak ki a jövőben a Liget Budapest projekt építkezései miatt a Városliget területén, az érintett fákat át fogják ültetni – mondta a Városliget Zrt. műszaki igazgatója a Lokál napilapnak.

A csütörtökön megjelent interjúban Sághi Attila azt mondta: a Liget projekt a Városliget több mint 7000 fája közül 150-200-at érint. Szerinte, mivel ezek javarészt sem nem öreg, sem nem értékes fák, úgy tervezték, hogy kivágják őket. A tiltakozások hatására viszont az a döntés született, hogy mostantól egyetlen egészséges fát sem vágnak ki az építkezés miatt, hanem a problémás helyen álló fák mindegyikét átültetik a Ligeten belül – tette hozzá. A kapcsolódó közbeszerzést a napokban kiírják – tette hozzá.

Azt mondta, ha a tüntetések mögött valóban a fakivágások elleni tiltakozás állt, akkor azt tudja mondani, hogy “a tiltakozók győztek: úgy lett, ahogy akarták”. Szerinte emögött “nincs szakmai érv, sokkal többe kerül, és sokkal több idő is”, de ha erre van igény, hajlandóak ennek megfelelni.

A műszaki igazgató a zöldfelület és a zöldterület fogalmával kapcsolatos kérdésre válaszolva ismertette: a zöldterület telekkönyvi kategória, nagyjából magát a közparkot jelenti. A zöldfelületet ketté kell választani – fűzte hozzá -: létezik ugyanis zöldfelület és teljes értékű zöldfelület. Utóbbinál a talaj és a kőzetréteg között nem lehet mesterséges építmény, a sima zöldfelületnél pedig közbeiktattak valamilyen műtárgyat.

A vita szerinte “parttalan, mert a Városliget mindenképpen jól jár: a Liget Projekttel a teljes értékű zöldfelület 57,1 százalékról 61-re nő, míg a zöldfelület 60-ról 65 százalékra”.

A Városligetben a múlt héten történt eseményekről azt mondta: látja, hogy a Liget projektnek vannak ellenzői, de “mintha nem tudnák pontosan, hogy mi ellen is tiltakoznak”. Szerinte ez részben az ő hibájuk, mert a tájékozatlanság a tájékoztatás hiányosságaira is visszavezethető.

Sághi Attila beszélt a biztonsági emberek szerepéről is: “a projekttől idegennek és szükségtelennek” tartják ezt a fokú őrzést, de “a tiltakozás minősége ezt kívánta meg”. Szavai szerint voltak hibák, de az őrző-védők “alapvetően nem jártak el jogszerűtlenül”. Közölte azt is: a biztonsági őrök tömeges jelenléte a napokban megszűnik.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Election posters with the leading candidates for the presidential elections in France with  Le Pen (l) and E. Macron (c) can be seen in Henin-Beaumont, France, 23 April 2017. A total of eleven candidates participates in the first round of the presidential elections. Photo: Kay Nietfeld/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.