Közélet

Habonynak már csak egy dobása van, a Fidesz lehet a veszte

Egyre több fideszesnek kezd elege lenni a rejtőzködő, de mégis botrányt botrányra halmozó tanácsadóból. Most szembeszélben kellene sikerre vinnie egy olyan kampányt, amiben minden ellene szól.

Nem szeretem a homokot. Túl durva, érdes, ingerlékeny és behatol mindenhova.
(Anakin Skywalker a Csillagok háborúja II: A klónok támadása című filmben)

 

8,3 millió. Ennyien szerepelnek most a választói névjegyzékben – a határon túli magyarokkal együtt. Érvényes népszavazáshoz 4,15 millió érvényesen voksolóra van szükség.

És ez most a Fidesz legnagyobb problémája.

Ha a kormánypárt nem hozza a népszavazást, akkor kis túlzással már 2016 októberében elbukja a 2018-as országgyűlési választásokat.

A kormány környezetében dolgozó forrásaink szerint azonban az biztos, hogy ha bukik a kormány a referendumon, akkor

Habony Árpád is bukik.

Egyszer

Volt már ilyen, hogy elköszöntek kormányzati tanácsadótól. Wermer András már 1994-ben a Fidesz körül mozgott, de négy év múlva húzott igazán nagyot, amikor a „Van választás – Polgári Magyarország” szlogennel győzelemhez segítette a Fideszt, a polgári Magyarország eszményét pedig évekig sikeresen használta a párt.

A spin doctor Orbán egyik legfontosabb bizalmasa volt. Wermer is kerülte a nyilvánosságot, próbált kevés hivatalos viszonyt kialakítani, formális státusza sem volt. A 2010-ben elhunyt tanácsadó a polgár szóra építette sikerét, a lehető legjobbkor került a politikai felnőtté válást éppen átélő Fideszhez: városi értelmiség, halk szavú, éles eszű, Orbánnak pont ilyen ember kellett akkor.

Nem meglepő, választási vereség okozta a vesztét. 2002-ben, a bukott választás után megromlott a kapcsolata Orbánnal, a 2006-os, szintén vesztes kampányhoz már nem is volt köze.

Wermer egy 2005-ös interjúban arról beszélt, hogy “Magyarországon egyszer lehet egy dolgot megpróbálni. (…) az újrázás rögtön rengeteg negatív megjegyzésre ad alkalmat: el lehet mesélni, mit csinált rosszul, még akkor is, ha ő a legjobb. Ilyenkor inkább előhúznak egy másik figurát, aki lehet, hogy amatőr, de legalább új”.

Jött Habony, aki a fáma szerint azzal a mondattal vágódott be Orbánnál és indult el a csúcs felé, hogy azt tanácsolta a politikusnak:

Ne beszélj úgy, mint egy miniszterelnök, mert nem vagy már miniszterelnök, ne beszélj úgy, mint egy pártelnök, mert nem vagy pártelnök. Beszélj úgy, mint egy felcsúti srác!

De ha a felcsúti srác bukja a kvótaellenes népszavazást, valakinek el kell vinnie a balhét.

Gyula, 2013. február 6. Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó (j) távozik a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt évadnyitó frakcióülésérõl a gyulai Erkel szállóból 2013. február 6-án. MTI Fotó: Mohai Balázs
Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó távozik a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt évadnyitó frakcióüléséről a gyulai Erkel szállóból 2013. február 6-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

Nehéz

Habony megítélése egyszerre kettős és ellentétes a Fideszen belül, azzal mindenki tisztában van, hogy nyertes választás nagyjából a 2008-as népszavazás óta nincs nélküle, beszélgetőpartnereink is egyből és kérdezés nélkül ösztönös zseninek írják le, de többek szerint rejtőzködő életmódja és botrányai miatt “már többet visz, mint hoz”.

Árpád túl nagyra nőtt, ezzel együtt pedig a támadási felület is nagy. Nem a befolyása, sokkal inkább a médiabirodalma miatt lesz nehéz megszabadulni tőle, ha oda kerül a sor, mondta egy Miniszterelnökségen dolgozó forrásunk.

Habony ugyanis a kampánytanácsadás mellett elkezdett terjeszkedni, többek között hozzá és Andy Vajnához kötik ma már a Ripostot, a 888-at, az Origót, a Lokált, a Faktort és a TV2-t is.

(Hallottunk olyan forgatókönyvről, hogy amennyiben Habonynak tényleg mennie kell, Andy Vajna vásárolja majd ki médiabirodalmából a kampánygurut.)

Habony esetében a kormányfő ugyanis megfeledkezett egy ősi Orbán-szabályról. Jelenleg a hivatalos pozícióval nem rendelkező tanácsadónak nincs versenytársa, mára az a korábbi kép is megdőlt, hogy a miniszterelnök egyik fülébe Habony, a másikba G. Fodor Gábor duruzsol, GFG ugyanis a 888.hu óta kikopott a legbelsőbb körökből. Pedig Orbánnak régi, bevett módszere, hogy folyamatosan versenyhelyzetet teremt munkatársai között, elég csak Rogán Antalra és Lázár Jánosra gondolni.

Az ellentét legújabb epizódjaként Lázárból kabinetvezetőt csinált Orbán, de elvett tőle egy 6000 milliárd forintos területet, miközben Rogán irányítja a kommunikációs gépezetet és milliárdok fölött diszponál.

Hajdúszoboszló, 2011. szeptember 8. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetõ-helyettese (j) Habony Árpáddal beszélget a hajdúszoboszlói Béke Hotel elõtt. A Fidesz-KDNP parlamenti frakciója a szállodában tartja háromnapos ülését. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Rogán Antal Habony Árpáddal beszélget a hajdúszoboszlói Béke Hotel előtt. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Homok

Akik között szintén törést okoz Habony, akit Rogánhoz kötnek (Andy Vajnával együtt), míg Lázár már többször is beszélt arról, hogy a tanácsadó nem vet jó fényt a Fideszre, többször elhatárolódott már tőle nyilvánosan, egy márciusi Kormányinfón azt mondta, nincs szükségük a tanácsaira.

De már két évvel ezelőtt is lehetett hallani arról, hogy Kövért is zavarja Habony hatalmas befolyása és Lázár is folyamatosan gyanakvással figyel a tanácsadóra. A Figyelőnek adott legfrissebb interjújában pedig kijelentette, nincs szükségük azokra, akik semmilyen felelősséget nem vállalnak, csak kínos ügyeket hagynak hátra, ártva ezzel hazájuknak és a közösségüknek.

Állítja, mára már Orbánnak is elege van ezekből a kínos ügyekből.

Habonyt egy Lázár közelében dolgozó forrásunk úgy írta le, olyan, mint a homok.

Ott van Orbán cipőjében, ruhájában, nagyon nehéz már megszabadulni tőle, beférkőzött mindenhová.

Nincs

Habonyon tehát ott a nyomás, úgy kell sikerre vinnie a kvóta- és menekültellenes kampányt, hogy menekült nincs az országban, jogi kötelezőereje az EU felé pedig nem lesz a referendumnak a kvóták ügyében.

De folyik rá a pénz. Korábban a Népszabadság is írt arról, hogy ismét kormányzati hirdetésekkel árasztják el az országot. A lap szerint 3 milliárd forint megy majd el arra, hogy részvételre buzdítsanak a bevándorlási kvóta elleni népszavazáson.

Rég költöttek ennyit, a bevándorlók elleni tavalyi kampányra 300 millió, annak folytatására 380 millió forint folyt el, míg a magyar reformok sikereit 600 millióból hirdették.

Ráadásul úgy tudjuk,

óriási menekültellenes gyűlöletkampány jöhet,

amihez minden eszköze megvan a Fidesznek, elég csak a plakátolásra gondolni, amiket később négymillió példányban ki is nyomtattak, hogy minden háztartásba eljusson egy.

Kép: 24.hu
Kép: 24.hu

Aznap, amikor Áder bejelentette a referendum időpontját, Rogán arról beszélt, a kampány folyamatos, tájékoztatási szinten már most is tart, de igazán csak augusztus 20-a után lendülnek bele. A szavazás tétjét és fontosságát jelzi, hogy Orbán mellett az összes miniszter és államtitkár részt vesz majd a kampányban.

Ne menjenek

A kormánypártok természetesen arra buzdítják az embereket, menjenek el szavazni október 2-án és ott az

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

kérdésre nemmel válaszoljanak.

Az érvényes népszavazást azonban erősen veszélyezteti, hogy az ellenzéki pártok közül többen az otthon maradásra buzdítanak.

  • A Jobbik a Fidesszel egy platformon van a kérdésben, a szavazásra és a nemre buzdítják híveiket.
  • Az MSZP, a DK, az Együtt és a PM bojkottot hirdetett, az LMP a választóira bízza a döntést, míg a Fodor Gábor vezette Liberálisok az egyedüliek, akik arra szólítanak fel, hogy az emberek menjenek el szavazni, de ott az igent ikszeljék be.

Nem mennek

A legutóbbi, 2014-es országgyűlési választások 61,73 százalékos részvételt hoztak, de egy parlamenti választás jelentősége túlmutat egy népszavazásén.

Országos referendum 1989 óta hat alkalommal volt Magyarországon, a legutolsó 2008-ban, a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról. Az összes választásra jogosult 50,51 százalékát mozgatta meg, 4 061 015 ember ment el szavazni. Épphogy érvényes lett a szavazás.

A jelenlegi szabályok szerint a korábbi népszavazások közül csak az 1989-es és a 2008-as referendum lett volna érvényes, előbbit a rendszerváltó hangulat indokolta, utóbbit pedig a 2006-os őszödi beszédet követő mély politikai válság, valamint az, hogy az emberek pénztárcájára vonatkozott.

*

A közelmúlt közvélemény-kutatásai szerint az összes Fidesz és az összes Jobbik szavazó ma nagyjából hárommillió ember, de még a biztos pártválasztók ilyen magas száma sem jelent automatikus szavazási hajlandóságot októberben.

Vagyis a legoptimistább feltételezés szerint is több mint egymillió embert még találnia kell Habonynak.

Kiemelt kép: MTI / Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik