Közélet

Egy Habony-kísérlet szereplői: Sarka Kata, Rogán Cecília, Vajna Tímea

A teszt bármikor leállítható.

A 168 Óra legfrissebb száma páros interjút közöl Sarka Katával és Rogán Cecíliával az újabb szépségkirálynő-választás apropóján, amit a köztévé közvetít majd. A miniszter felesége nagyon nem ért egyet azzal, hogy férjének a politikai támadások közepette jól jön, az ő bulvárszereplése, mert tompíthatja a botrányok hatásait.

Egyáltalán nem érzem úgy, hogy bármin tompítanom kellene. Egyébként a politikusfeleségek Magyarországon nem nagyon szerepelnek a bulvárban.

Azt elfogadja, hogy a hetilap újságírója őt kivételnek tartja, de sokadszor is hangsúlyozza: ő nem celeb. A  család és a gyerek mindenkit érdekel, nincs összefüggés az ő szereplései és férje megítélése között.

A privát életembe ritkán engedem be a sajtót. Kata (Sarka – a szerk.) egészen más, ő klasszikus bulvárszemélyiség, én viszont politikusfeleség vagyok. Két különböző szerep, két teljesen más életforma, ebben a tekintetben a felfogásunk élesen elhatárolódik egymástól. (…) Nálunk otthon sosem volt forgatás, fotózás, semmilyen felvétel. Mi nem vagyunk celebek.

Sarka Kata sem érti, miért lenne kapcsolat a bulvár és politika között. Rogán minisztersége nem számított, amikor Cecíliával közös vállalkozásba kezdtek.

Egész egyszerűen mindketten dolgozni akartunk. Volt egy remek ötletünk, és jól csináljuk. Régóta ismerjük egymást, barátnők vagyunk. (…) Ennek még akkor sincs köze a politikához, ha Cili férje befolyásos politikus.

Szerinte Rogán Antal sikeres, a felesége gyönyörű, tehát az életük nyilván érdekli a bulvárt, ami csak idehaza furcsa, külföldön nem.

Ott az ismert közéleti emberek szép feleséggel és ideális családdal sokszor megjelennek a sajtóban, így a bulvárban is.

Sarka Kata szerint ezzel lehet szavazatot, népszerűséget szerezni, de ez nem foglalkoztatja. A luxust ők azért nem titkolják, mert nincs semmi titkolnivalójuk.

A bulvár pedig az életünk, ebből keressük a pénzünket. Azt, hogy megjelent, milyen körülmények között élünk, abszolút nem bánom.

Sarka Kata büszke arra, amit férjével (Hajdú Péterrel) közösen elért.

A nagy Habony-teszt

A luxus sokak szerint ugyan taszítja az embereket, de Habony Árpád – a 168 Óra forrásai szerint – úgy tartja:

cicikkel, nőkkel, kutyákkal és gyerekkel bármit el lehet adni.

A hetilap összeállításában „Árpi angyalainak” nevezi Sarka Katát, Rogán Cecíliát és Vajna Tímeát. Mindhárom nőről ömlenek az információk a bulvárlapokból, a közösségi oldalakról, ismertségük egyre nő, ami újabb bulvárhíreket generál.

Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója azt mondja, a politika elbulvárosítása teljesen tudatos lehet.

Azt eddig is tudtuk, hogy negatív bulvárhírekkel lejáratni, pozitív hangvételűekkel pedig fényezni lehet egy-egy politikust, de ennek tudatos és szelektált alkalmazása idehaza újdonságnak számít.

Balogh Lídia társadalomkutató szerint ez alapján arra is számítani lehet, hogy a Fidesz a magánszféra védelmének egyéb rétegeit is átalakítja majd az amerikanizálódás jegyében.

Új jelenség a rongyrázás is, és erről szintén Amerika juthat sokak eszébe.

Mindkét társadalomtudós úgy véli: kockázatos a kormányzat részéről a befolyásos emberek feleségeinek médiafuttatása. Ez hozhat szavazókat, de szokatlan lehet a keresztény-konzervatív értékeket valló saját tábornak.

A szakemberek nem zárják ki, hogy ez egy kontrollált teszt két évvel a választások előtt. Ha nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, még le lehet építeni a celebkultuszt, amit Hann Endre egyenes a brit királyi családot övezőhöz hasonlít.

Balogh Lídia szerint Rogán Cecília, Vajna Tímea és Sarka Kata egy űrt tölt be. Az ő térnyerésük a médiában arra figyelmeztet, hogy mennyire hiányoznak a magyar közéletből a női politikusok.

Csaknem éppen egy éve, a Heti Válasz cikkezett arról, hogy konzervatív nézőpontból vállalhatatlan az az „üzletszerű bájolgás”, ami Andy Vajna feleségére és a vele gyakran egy képen szereplő Sarka Katára jellemző. Akkor a hetilap bár nem akart tanácsot adni Rogán Antalnak, nem kérte, hogy mentse ki Cecíliát „ebből a bagázsból, de jó, ha tudja: konzervatív nézőpontból ez az elüzletiesedett celebéletmód vállalhatatlan, megtestesíti mindazt, amivel szemben egy értékelvű pártnak érdemes politizálnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik