Közélet

A beruházó is támogatja, hogy legyen népszavazás a kaposvári gumifeldolgozóról

Szeretnék minél több emberrel megismertetni a projektet, hogy felelős döntés szülessen.

A beruházó támogatja, hogy írjanak ki helyi népszavazást a kaposvári gumihulladék-hasznosító megépítéséről. Ezt a Homatech Recycling Zrt. az MTI-hez eljuttatott közleményében írta.

A helyi ellenzék 18 790 aláírást gyűjtött össze a népszavazás kiírásához, ami jóval több, mint a minimálisan szükséges 13 339. A cég sajnálatát fejezte ki, hogy a beruházás politikai kampány részévé vált, de kijelentette, tudomásul veszi az aláírásgyűjtés eredményét és támogatja a népszavazás megtartását, melyen a lakosság közvetlenül és kulturáltan véleményt tud nyilvánítani.

A Homatech reméli, hogy a népszavazáson mindenki „alapos ismeretekkel, kellő tájékozottsággal felvértezve felelős döntést fog tudni hozni”. Szerintük minden alapot nélkülöznek a közelmúltban elterjedt hírek, amelyek gumiégetésről és a várost ellepő fekete füstről szólnak. „Teljesen biztosak vagyunk abban, hogy az általunk tervezett technológia egy valóban működő, hatékony, fenntartható és környezetbarát megoldást biztosít a gumihulladék kezelésére” – írták.

A cég azt tűzte ki célul, hogy minél több emberrel megismertetik a projekt részleteit, és a kaposváriak felelős döntésében bízva folytatják a beruházás előkészítését – jelenleg az engedélyek beszerzése, a szükséges dokumentumok készítése zajlik.

Az ötven embert foglalkoztató üzemet 2018-ra építenék fel, 16,8 milliárd forintból. Évente 30 ezer tonna gumiabroncsot dolgoznának fel, hőbontásos technológiával. Szita Károly fideszes polgármester többször hangsúlyozta: világszínvonalú, környezetbarát technológia mintaüzeme létesül a városban, és senki nem kap olyan üzemre engedélyt, amely a legkisebb veszélyt is jelentheti az egészségre.

Az ellenzék ugyanakkor kockázatosnak tartja a beruházást. Az elmúlt hónapokban több tüntetés is volt a gumihulladék-hasznosítás ellen, a népszavazás kiírását pedig Pintér Attila, az MSZP kaposvári elnöke kezdeményezte. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik