Közélet

Ígéret van, pénz nincs a gyermekhospice-házaknak

Pedig szükség van ezekre az intézményekre, mert másutt nem nyújtanak a gyógyíthatatlan gyermekeknek élet végi ellátást.

Súlyos nehézségekkel küzd az ország első gyermekhospice-háza. A pécsi Dóri Házban az is előfordult, hogy tartozás miatt kikapcsolták az áramot. A kormány már tavaly ígéretet tett arra, hogy az ilyen intézmények társadalombiztosítási finanszírozással működhetnek majd, de ez máig nem valósult meg – írja a Magyar Nemzet. Pedig a kórházakban sehol nem működik olyan osztály, amely gyermekeknek nyújtana az életük végén ellátást.

A pécsi Dóri Házat működtető Szemem Fénye Alapítvány elnöke még 2006-ban kezdett harcolni azért, hogy legyen Magyarországon egy gyermekhospice-ház, és 2010-ben alapította meg az intézményt. A Dóri Háznak nem fő feladata az élet végi ellátás, bár ezt is végzik, de olyan gyógyíthatatlan beteg gyermekeket is fogadnak, akik még több évig élnek. Ők minden évben ingyen tölthetnek 21 napot az intézményben, hogy ezzel tehermentesítsék az őket folyamatosan ápoló családtagokat.

Az alapítványi elnök, Gyura Barbara elmondta: nem kapnak normatív támogatást az államtól. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemrég ugyan megítélt nekik ötmillió forintot, de erre már március óta várnak. Ez arra lesz elég, hogy az adótartozásukat rendezzék. Egyébként a ház fenntartása havi 3-5 millió forintba kerül, ezt magánszemélyek adományaiból, pályázatokból próbálják fedezni.

A másik gyermekhospice-intézmény, a Tábitha Ház Törökbálinton található. Itt a szükséges anyagi forrást a ház megalakulása óta Galambos László vállalkozó biztosítja. A minisztériumtól 27,5 millió forintos, éves ellátást térítő támogatást igényeltek, ezt valószínűleg meg is kapják, de hivatalos értesítés még nem érkezett erről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik