Közélet

Hibáktól, tévedésektől hemzseg az új állami töritankönyv

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 07. 13. 08:34

A történelemtanárok igencsak furcsállják, hogy nekik kellene üzleti ismereteket átadniuk a diákoknak.

Hemzseg a hibáktól a tizenkettedikeseknek szánt állami kísérleti történelem tankönyv – írja a Magyar Nemzet. A tankönyv egyik tudományos szakértője Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet igazgatója, aki szerint a numerus clausus csak „jogkorlátozó” törvény volt, az 1941-es, Kamenyec-Podolszkba történt deportálásokat pedig „idegenrendészeti eljárásnak” tartja.

Az Oktatáskutató és –fejlesztő Intézet tankönyvét látatlanban kellett megrendelniük a történelemtanároknak, csak az elmúlt napokban került fel az internetre.

A Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezető tanára azt mondta a lapnak, hogy a könyv szerzői túl sok témát próbálnak felölelni. Kifogásolható például, hogy nemzeti és etnikai kisebbségeket említenek, miközben már 2011 óta csak nemzetiségeket tartanak számon, az esélyegyenlőtlenségek témakörénél pedig nincs szó a fogyatékkal élőkről. Hiába kap külön alfejezetet a határon túliak kettős állampolgársága, nem magyarázzák el, hogy az milyen jogokkal jár. Furcsa, hogy az 1997-es NATO-tagságról és a 2004-es EU-tagságról szóló népszavazás mellett az alaptörvény 2011-es passzusaiból idéznek, miközben akkor még más jogszabályok vonatkoztak a népszavazásra.

A könyv egyébként eleget tesz annak az alaptantervi követelménynek, hogy a történelemtanárok pénzügyi ismereteket is tanítsanak, de a szakember szerint döbbenetes, hogy nekik kellene megtanítaniuk a diákoknak, milyen egy piaci alapon működő cég üzleti és marketingterve.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.