Közélet

Az Egyesült Államok befogad az idén tízezer szíriai menekültet

John Kerry amerikai külügyminiszter megerősítette egy keddi hivatalos vacsorán, hogy Barack Obama elnök ígéretéhez híven az Egyesült Államok befogad tízezer szíriai menekültet az idén szeptember 30-áig tartó pénzügyi évben.

A tízezer főbe olyan szíriaiakat választanak ki az ENSZ menekülttáboraiból, akik a legkiszolgáltatottabb helyzetben vannak (például özvegy asszonyok, idős vagy fogyatékos emberek), és akiknek az Egyesült Államokban való letelepedését az amerikai biztonsági szolgálatok és a hírszerzés jóváhagyja.

Ez a szám hatszorosa annak, ahány menekültet tavaly befogadott az Egyesült Államok, tette hozzá a külügyminiszter azon a vacsorán, amelyet a muzulmánok böjti hónapjának vége alkalmából rendezett a minisztérium.

A tízezer szíriai befogadása nem része a zöldkártyaprogramnak, amelynek keretében az Egyesült Államok hivatalosan letelepít bevándorlókat.

Kerry bejelentette azt is, hogy Washington további 439 millió dollár segélyt nyújt azoknak a szíriaiaknak, akiknek el kellett menekülniük otthonukból, és vagy hazájukon belül, vagy Libanonban, Irakban, Törökországban, Jordániában, Egyiptomban, valamelyik ENSZ-menekülttáborban találtak menedékre. Az Egyesült Államok a szíriai háború kezdete óta eddig összesen 5,1 milliárd dollár segélyt nyújtott a szíriai menekülteknek.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik