Közélet

NATO-parancsnokság jön létre Székesfehérváron

Szijjártó Péter szerint Oroszországgal szemben egyszerre kell alkalmazni az elrettentés és a párbeséd doktrínáját.

Jövőre jöhet létre a NATO magyarországi előretolt vezetési pontja – mondta Szijjártó Péter a TV2 reggeli műsorában. A székesfehérvári parancsnokságon negyven katona állomásozik majd, húsz magyar, húsz pedig más NATO-tagállamokból érkezik.

A külügyminiszter elmondta: a hétvégi NATO-csúcson döntöttek arról, hogy Lengyelországban négyezres létszámú csapatot állomásoztatnak majd. Mivel infrastruktúrát és utánpótlást nem telepítenek át, ez semmilyen módon nem sérti a NATO-Oroszország alapokmányt.

Szijjártó kijelentette: Oroszországgal szemben egyszerre kell az elrettentés és a párbeszéd doktrínáját alkalmazni. A NATO is, Magyarország pedig kifejezetten abban érdekelt, hogy stratégiai párbeszéd legyen Oroszországgal, amely kölcsönös bizalmon alapuló együttműködéshez vezet – mondta.

A külügyminiszter kitért a Brexitre is, azt mondta: számos nyitott kérdés van még, mint például a gazdasági, kereskedelmi együttműködések jövője és a Nagy-Britanniában dolgozó uniós állampolgárok jogainak kérdése. Azt mondta, Magyarország abban érdekelt, hogy fenntartsák a szabad kereskedelem és szabad befektetés lehetőségét, és ne sérüljenek az ott dolgozó magyarok jogai. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik