Közélet

Szijjártóék mentették meg a pénzmegvonástól küszködő Fesztiválzenekart

A Népszabadság információi szerint Oroszországból szóltak, hogy csalódottak, amiért pénzhiány miatt nem tudnak fellépni Fischer Ivánék Szentpéterváron.

Az orosz külügyminisztérium járt közben a Budapesti Fesztiválzenekar érdekében, amelynek támogatását Tarlós István javaslatára jelentősen csökkentette a Fővárosi Közgyűlés – tudta meg a Népszabadság.

Miután a zenekar idén csak 60 milliót kapott a fővárostól 260 millió helyett, a Fischer Iván vezette zenekar kénytelen volt lemondani a részvételét több rangos fesztiválon. Ugyanakkor a lap értesülése szerint a szentpétervári Fehér Éjszakák Fesztivál szervezői annyira hiányolták a Budapesti Fesztiválzenekart, hogy az orosz külügyminisztériumhoz fordultak segítségért.

Úgy tudni, ezek után Oroszországból magas diplomáciai szinten üzentek a magyar külügyminiszternek, hogy jó lenne, ha mégiscsak összejönne a szentpétervári fellépés. Ennek hatására a Külügyminisztérium egy gyors döntéssel 60 millió forintot juttatott a zenekar számára. Fischer Iván a napokban közölte is, hogy időközben mégiscsak lehetővé vált részvételük a külföldi fesztiválokon, annak köszönhetően, hogy a minisztérium kultúrdiplomáciai szempontból nagy jelentőségűnek tartja külföldi fellépéseiket.

A külügyminisztérium nem árulta el a Népszabadságnak, hogy orosz kérés érkezett-e, de elismerték, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar fellépéseivel kapcsolatban pozitív visszajelzések érkeztek magas rangú külföldi politikusoktól, a kultúrdiplomáciára pedig úgy tekint a tárca, mint a külpolitika és külgazdaság nagyon fontos erőforrására. Szijjártó Péter álláspontja, hogy kell néhány olyan „brand”, amely Magyarország megjelenését erősíti külföldön, ezért is tartotta fontosnak Havasi Balázs zongoraművész támogatását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik