Közélet

Parlament előtt a Liget-törvény “kivágása”

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 07. 11. 14:13

A PM társelnöke kezdeményezi a városligeti beruházást lehetővé tévő jogszabály megsemmisítését.

A független parlamenti képviselő szerint a bajok “gyökere” a 2013-ban elfogadott Liget-törvény, amely lehetővé teszi, hogy korlátlanul lepusztítsanak zöld területeket, betonépületeket húzzanak fel helyükön. A jogszabály ellentétes a jogalkotási és az önkormányzati törvénnyel, és nem illeszkedik a magyar jogrendbe, ezért javaslata szerint a Városliget megújításáról, fejlesztéséről szóló törvény hatályát veszítené, a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokról szóló pedig módosulna.

Szabó Tímea emlékeztetett rá, hogy a minap napvilágot látott közvélemény-kutatások szerint a fővárosiak elutasítják a Városliget beépítését múzeumokkal, az emberek a közpark funkciót fejlesztenék.

A Városliget fejlesztésének a lakosság érdekeinek figyelembevételére történő módosítására még most van lehetősége az Országgyűlésnek, mielőtt megkezdődnek a bontási, építési munkálatok.

Hatályon kívül kell helyezni a Liget-törvényt, amely szerint nem is kell a Városligeti Építési Szabályzat jóváhagyásához figyelembe venni Budapest hosszú távú városfejlesztési koncepcióját, és a zöldterületre vonatkozó előírásokat. A kiemelt beruházásokról szóló törvényt azért kell módosítani, hogy a települési közparkokban lebonyolítandó beruházások kikerüljenek a törvény hatálya alól.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.