Közélet

Egymillió kérdőív alapozta meg a kormány bevándorláspolitikáját

Közzétették a nemzeti konzultációk eredményeit, csak pontos számok nincsenek, hogy hányan vettek részt rajtuk.

Egy adatigénylés nyomán a kormány összesítve is közzétette a korábbi nemzeti konzultációk eredményét – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Azt írják: a kormány 2010 óta törekszik arra, hogy a kiemelt politikai döntések előtt „kikérje az állampolgárok véleményét”.

A kormány úgy közölte a nemzeti konzultációk eredményét, hogy nem tüntették fel az eredmények mellett, hogy hányan küldték vissza a kérdőíveket. A bevándorlásról szóló konzultáció esetében megemlítik, hogy azon több mint egymillió magyar állampolgár vett részt, és ez alapján állítják, hogy a magyarok elsöprő többsége már egy évvel ezelőtt is úgy gondolta, hogy a magyar kormánynak szigorúbb politikát kell folytatnia. Azt írják, ez a konzultáció alapozta meg a kormány jelenlegi bevándorláspolitikáját.

A kormány kérdőívét visszaküldők közül egyébként 92,88 százaléknyian x-elték be azt a sugalmazó kérdést, amely így hangzik: „Egyetért-e Ön a magyar kormánnyal abban, hogy a bevándorlás helyett inkább a magyar családok és a születendő gyermekek támogatására van szükség?”

A bevándorlásról szóló konzultáció ellen annak idején 45 társadalomtudós tiltakozott nyilatkozatban, mondván, azt a közvélemény-kutató szakma módszertani előírásainak semmibevételével állították elő, és inkább egy politikai kommunikációs eszköz volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik