Közélet

A kormány szerint Magyarország erején felül látja el a menedékkérőket

És úgy látják, hogy aki menedékkérelemért jön, az minden további nélkül beadhatja.

Magyarország „aktívan és gazdasági erején felül vállal részt a menedékkérők ellátásában” – ezt közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI-vel.

A kormány szerint „Magyarország Európa számos más országával szemben kezdettől betartja az EU szabályait, megvédi Európa schengeni határait, megállítja, regisztrálja és elválasztja a háborús menekülteket a gazdasági bevándorlóktól”. Hozzátették: „a hivatalos határátlépők kezdettől nyitottak, aki menedékkérelemért jön, azt eddig is megtehette és ezután is megteheti”.

Ugyanakkor az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága nemrég bírálta a magyar hatóságok korlátozó gyakorlatát, amelynek értelmében naponta alig több, mint tucatnyi menedékkérőt engednek a röszkei és tompai tranzitzónákba, miközben több százan torlódnak a határ szerb oldalán.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közlése szerint a menedékkérők száma tavaly meghaladta a 177 ezret, idén a 23 ezret. Szerintük a menedékkérők ellátására havi 140 ezer forintot kell költenie az államnak. A kormányzati közlemény arra nem tér ki, hogy az országba érkezők nagy része, amint teheti, tovább is áll a nyugati EU-tagállamok felé.

A közleményben azt írják: „a brüsszeli politikusok egyszerűen elveszítették a kapcsolatot a valósággal és a választóikkal, annyi pénzt kérnek egy migránsért, amennyiért egy magyar ember 40 évet dolgozik”. Ezzel szerintük „Brüsszel elvinné” a közszféra béremelési programjait, az otthonteremtési programot és a családi adókedvezményt. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik