Közélet

A jegyző nem volt vevő a ligetvédők gúnyos díjára

A múzeumi negyed ellen tiltakozók "Gerinctelen köztisztviselő" díjat akartak átadni a birtokvédelmi eljárást lefolytató Danada-Rimán Edinának, de ő épp házon kívül volt.

A józsefvárosi polgármesteri hivatal előtt folytatódott a budapesti Városligetbe tervezett múzeumi negyed elleni tüntetéssorozat, miután a ligetvédők „Gerinctelen köztisztviselő-díjat” akartak adományozni Danada-Rimán Edinának, a VIII. kerület jegyzőjének. A gúnyos díjat a jegyző azzal érdemelte ki, hogy a Liget Projekt kérésére birtokvédelmi eljárást indított a volt Hungexpo területét megszálló tüntetők ellen, lehetővé téve a rendőrség beavatkozását.

Fotó: Pál Anna Viktória
Fotó: Pál Anna Viktória

Danada-Rimán Edina nem vette át a neki szánt oklevelet, illetve a „jogállam arculcsapásának” szimbólumának szánt, aranyszínű tenyérlenyomatot. A tüntetőknek a városházán azt mondták, hogy a jegyzőnő házon kívül tartózkodik.

A városháza előtti sajtótájékoztatón elhangzott hogy a ligetvédők nem adják fel, a kiszorításuk után is tiltakozni fognak, és igyekeznek majd békés módon akadályozni a munkagépeket. Emellett azt kérik, hogy ha bárkinek van jobb ötlete a Liget megóvása érdekében, az menjen ki hozzájuk, és ossza meg velük.

Fotó: Pál Anna Viktória
Fotó: Pál Anna Viktória

Danada-Rimán Edina később közleményben reagált, amelyben azt írta: a birtokvédelemre vonatkozó határozat jogszerű, az abban foglalt megállapítás tényszerűen helytálló, a benne foglalt tilalom pedig teljességgel megalapozott. A határozat kifejezetten a Városliget Zrt. és a bontást végző cég birtokát képező területen birtokháborító magatartást tanúsító személyekre vonatkoztatható. Aki a határozatot sérelmesnek tartja, a bíróságtól kérheti annak megváltoztatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik