Közélet

Kedden kiderül, lehet-e tüntetni Orbán háza előtt

24.hu
24.hu

2016. 07. 10. 11:31

Korábban a rendőrség, majd a bíróság is megtiltotta, hogy a devizahitel-károsultak a Kúria, illetve a miniszterelnök háza előtt tüntessenek. Az ügy az Alkotmánybíróságra került, kedden nyilvánosan hirdetik ki a határozatot.

Egy devizahiteles demonstrációsorozat kapcsán gyülekezési jogi kérdésekben benyújtott alkotmányjogi panasz ügyében tart nyilvános határozathirdetést az Alkotmánybíróság (Ab) kedden – közölte Bitskey Botond, a testület főtitkára az MTI érdeklődésére.

Az ügy a 2014. december 19-ei fővárosi, a devizahitel-károsultak érdekében tartott demonstráció-sorozat egyik résztvevője által benyújtott alkotmányjogi panasz alapján indult, amely a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság döntését támadta alaptörvény-ellenesség, a békés gyülekezéshez való jog sérelme miatt.

Az indítvány előzménye, hogy a rendőrség, majd a bíróság is a tervezett demonstráció-sorozat egyes helyszínein megtiltotta a tüntetést, így többek között a Markó utcában a Kúria épülete előtt, illetve a Cinege utcában a miniszterelnök otthonánál. A határozatok indoklásában hivatkoztak arra, hogy a rendezvény megtartása a Kúriánál a bíróság zavartalan működését súlyosan veszélyeztetné, a Cinege utcában pedig mások jogainak és szabadságának sérelmével járna.

Az indítványozó egyrészt arra hivatkozott, hogy a Kúriánál már többször tartottak hasonló rendezvényt, melyek bejelentését a rendőrség tudomásul vette és egyik korábbi esetben sem történt olyan esemény, amely súlyosan zavarta volna a bíróságok működését.

A Cinege utcai helyszínnel kapcsolatban az alkotmányjogi panasz tartalmazza, hogy “amennyiben a lezárással érintett terület nem veszíti el a gyülekezési törvény szerinti közterület-jellegét, hanem csak a használata korlátozódik, úgy a rendőrségnek érdemben vizsgálnia kell, hogy a bejelentett rendezvény az intézkedéssel korlátozott közterületen megtartható-e vagy sem”.

Az indítványozó szerint a legfontosabb elvi kérdés az, hogy alkalmazható-e előzetes tiltási okként a gyülekezési törvény azon rendelkezése, mely szerint a gyülekezési jog gyakorlása nem járhat mások jogainak és szabadságának sérelmével. Ugyanis a bíróság erre hivatkozva hagyta helyben a rendőrség hasonló tartalmú határozatát.

Az alkotmányjogi panaszban az indítványozó a vitatott bírósági határozat megsemmisítését kérte az Ab-től. Az Alkotmánybíróság Donáti utcai épületében kedden délelőtt sorra kerülő nyilvános hirdetéssel kapcsolatos információk, köztük az ügy alapjául szolgáló alkotmányjogi panasz szövege is megtalálható az Ab honlapján.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.