Közélet

Palkovics: 2019-től rövidebb lehet a nyári szünet

palkovics-laszlo(960x640).jpg (Array)
palkovics-laszlo(960x640).jpg (Array)
A kormány létrehoz egy, a korábbi Közoktatás-politikai Tanácshoz hasonló testületet, amelyben minden érdekelt szereplő megjelenik - mondta a Magyar Idők pénteki számában megjelent interjújában az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkára.

Palkovics László közlése szerint az új fórum létrehozását a szakszervezetek kezdeményezték, és a kerekasztal még szeptemberben tárgyalni fog róla, de annyit elmondott, hogy a tanács a miniszter egy véleményezési joggal bíró testülete lesz. A működési forma jogszabályi leírása jelenleg is zajlik.

Az államtitkár hangsúlyozta: januárra a mostani Klik utódja egy sokkal kisebb – nagyjából száz emberből álló – szervezet lesz, amely középirányítói feladatokat fog ellátni. Az államtitkár beszélt arról is, hogy a tankerületi központok vezetőinek kiválasztása napokon belül befejeződik. Azt mondta: a vezetők kiválasztásánál az alkalmasság, többek között a szakértelem és a menedzseri szemlélet megléte volt a lényeg. A tankerületi központok vezetői január elsejétől látják el feladataikat, és a centrumok is akkortól kezdik meg működésüket – mondta Palkovics László, de hozzátette: azokon a településeken, ahol az önkormányzat működteti az iskolát, a tankerületi központok vezetőit már szeptember elsejével felkérik arra, hogy januárig bonyolítsák le az átvételt. A tankerületi tanácsok működési leírása ugyancsak most készül, de szeretnék, ha januárig ezek is megalakulnának.

Egyenletesebb elosztás

Az interjúban az államtitkár kitért arra is, hogy az új Nemzeti alaptanterv (NAT) kialakításakor döntenek majd arról, hogyan rendezzék át a tanév szerkezetét. A tervek szerint a nyári hónapokban egy-két héttel többet lennének iskolában a gyerekek, de ezzel együtt az őszi és a tavaszi szünetek meghosszabbodnának – fejtette ki az államtitkár, kiemelve: “összességében egyenletesebb eloszlása lenne a szüneteknek, ami a gyerekek terhelését csökkentené”. Ennek részleteit az új NAT tartalmazza majd, amely 2018 szeptemberében lép hatályba, így a szünetre vonatkozó változások 2019-ben várhatók – fejtette ki az oktatási államtitkár.

Palkovics László azt is kiemelte, hogy a 9 osztályos iskola kérdésével foglalkozni kell, mivel – mint fogalmazott – “számtalan előnye van, de veszélyekkel is jár”. Az államtitkár hozzátette: a Köznevelési Kerekasztalon biztosan sokat fognak erről beszélni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik