Közélet

Bekérték az iskolaigazgatók vagyonnyilatkozatát

Gallo-Istvanne-(210x140)(5).jpg (Galló Istvánné )
Gallo-Istvanne-(210x140)(5).jpg (Galló Istvánné )

Több helyen törvényellenes határidővel kérte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ az iskolaigazgatók és helyetteseik vagyonnyilatkozatát. A Magyar Nemzetnek a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a vagyonnyilatkozatot teljesen feleslegesnek nevezte.

Teljesen felesleges vagyonnyilatkozati tételre kötelezni az intézményvezetőket és helyetteseiket, mert az iskoláknak nincs önálló költségvetésük, semmiféle pénz fölött nem diszponálhatnak.

A szakszervezethez több panasz érkezett, mert a tankerületi központ a törvényes 30 nap helyett csak 2-3 nappal korábban szólt az érintetteknek, hogy június 30-ig nyilatkozni kell a vagyonról. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szeptemberi utasítása erre kötelezi őket, de a törvény szerint a nyilatkozattételi felhívást kötelező 30 nappal a leadás előtt megküldeni az érintetteknek.

A rövidebb határidő törvényellenes. Galló Istvánné azt mondta, ezt azonnal jelezték Pölöskei Gáborné Klik-elnöknek, ám június 30-ai levelükre semmilyen visszajelzést nem kaptak.

A legalább 15 ezer érintettnek ugyanakkor ki kell töltenie a vagyonnyilatkozatot. Aki megtagadja, elbocsátható, és az elbocsátástól számított három éven belül más közszolgálati jogviszony sem létesíthető vele. Ráadásul nemcsak a nyilatkozatra kötelezetteknek kell számot adni vagyonukról, de a velük egy háztartásban élő hozzátartozóiknak is.

Egy budaörsi iskolaigazgató teljesen nonszensznek nevezte ezt. Nála a rövid határidő, az hogy

a Klik mindent tegnapra kér

belefér, az kevésbé, hogy annak ellenére kell nyilatkozni vagyonáról, hogy a Klik megalakulása óta semmilyen közvagyonért sem vállalhat kötelezettséget.

Nem vehetek részt a saját iskolám gazdálkodásában, egyetlen közforint felett sem rendelkezem, és nem költhetek semmit a tankerületi igazgató engedélye nélkül. Nem tudnék eltüntetni semmit a közvagyonból, hiszen a közelében sem vagyok.

Ez igaz arra az 50 ezer forintos keretre is, amit az iskolák április óta kapnak, hogy fedezhessék azonnali kiadásaikat. A pénzt a tankerület vezetőjétől kérheti az igazgató, ha megindokolja, mire. A lapnak az ügyben a Klik későbbre ígért tájékoztatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik