Budapest, 2014. március 31.
Az ellenzéki összefogás Pál Tibor jelöltet ábrázoló és a Fidesz országgyûlési választási plakátja Budapesten, a Haller utcában 2014. április 1-jén.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Közélet

Kezdődik a kampány, de lehet, hogy a választáson sem kellene indulni

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 07. 04. 06:52

A kvótaellenes népszavazással elindul a 2018-as választási kampány, Lázár János és Kovács Zoltán már hergeli a közvéleményt. Az ellenzék hatalmas lemaradásban, de a bojkott megmentheti őket.

A Fidesz hosszú kampányt nyit, a héten szerdáig Ádernek döntenie kell, mikorra tűzi ki a kormány kvótaellenes népszavazását, ami nagyjából ötmilliárd forintba kerül majd.

Az alapozást már elkezdték a kormány erős emberei, csütörtökön Lázár János, pénteken pedig Kovács Zoltán nyilatkozta azt, hogy nem tudna az EU-ban maradás mellett szavazni.

Orbán megengedte

A miniszterelnök a múlt heti EU-s csúcs után egy sajtótájékoztatón azt mondta ugyanakkor, hogy szerinte csak menekültellenes népszavazás van az asztalon, és ha csak a kilépéssel lehet megállítani a migrációt, ott már rég bajok vannak.

Az EU-s kilépéssel kapcsolatban – meg úgy egyébként mindennel kapcsolatban – az ő szava az irányadó, információink szerint Lázár is, Kovács is kormányfői engedéllyel, a hangulat fokozása miatt mondta azt, hogy kilépne.

Hiányzik a kétharmad

A Fidesz ősszel módosítani tervezi a korábban már a saját képmására alakított választási törvény két, egyébként logikusan nehezen alátámasztható, de annyira nem lényeges elemét – a nemzetközi kritikák miatt. A külhoni magyaroknak meg kellene erősíteni regisztrációjukat, hogy szavazójogot kapjanak, a két százalékot el nem érő pártokkal pedig visszafizettetnek az állami támogatásokat.

Csakhogy nincs kétharmad, ehhez pedig nagyon kellene, a Fidesz-KDNP az ellenzékre, vagy legalábbis annak egy részére van utalva.

Akik pedig romokban:

 • a Jobbik néppártosodik, szavazótábora átalakulóban, aminek most épp a zsugorodó fázisát éli,
 • az LMP nyögi Schiffer kivonulását,
 • a DK talán még most a legpotensebb,
 • az MSZP új elnökkel, akinek a névjegykártyáján még meg sem száradt a tinta,
 • a többiek pedig (Együtt, PM, Liberálisok) ugyanazt csinálják, mint eddig – túlélnek.

Így az ellenzéknek kérdés, segítse-e úgy a kormánypártokat, hogy előnye nem származik belőle.

Aránytalan

Úgy tudjuk, a baloldali ellenzéki pártok körül és mögött mozgó politikai gondolkodók az utóbbi időben éppen ezért azt vetették fel a vezető politikusoknak, hogy kössék feltételhez a támogatást, ami pedig az lenne, hogy álljon vissza az arányos választási rendszer, különben bojkottálják a 2018-as választást.

A Fidesz 2011-ben varrta a saját kabátjához a választási rendszert, az elsöprő győzteskompenzációnak volt köszönhető a kétharmad is.

 • 2010-ban az összes listás szavazat 53,6 százalékáért a mandátumok 68 százalékát vitték el,
 • 2014-ben 43,5 százalékért cserébe a képviselői helyek 67 százalékát.

Ezek után több szakértő és politikai gondolkodó úgy látja, amíg fennáll ez az aránytalanság, a jelenlegi ellenzék számára politikai hozománya nem lehet egy Fidesz-uralta terepen a választásnak, ellenben egy bojkott

 • nem legitimálná a választást, amit így hiába nyerne meg a Fidesz,
 • óriási nemzetközi visszhangot váltana ki, ami ráirányítaná a figyelmet az aránytalanságokra és
 • adott esetben meghátrálásra késztetné a kormánypárti hengert.

Vívódás

Amíg a szakértők könnyen ki merik jelenteni, legyen bojkott, addig a politikusok már nem ennyire határozottak, információink szerint az egymás közti beszélgetések során, amikor felvetődött az el nem indulás lehetősége, a legtöbb pártember óvatosan fogalmazott és egyelőre úgy látja, inkább indulna.

Azzal együtt is, hogy mindenki tudja, a saját pályáján nehéz legyőzni a Fideszt, de egyrészt a választóknak nehéz lenne elmagyarázni, miért nem szerepel az adott párt a szavazólapon, másrészt mindenkiben munkál a szavazatszerzés, a szavazatmaximalizálás logikája, a bojkott pedig nullát hoz ebből.

A 24.hu információi szerint a közeljövőben megszaporodó ellenzéki háttérbeszélgetés központi kérdése lesz a 2018-as választás bojkottjának lehetősége, azzal együtt, hogy most legalább ugyanakkora esély van annak a hallgatólagos megegyezésnek is az elfogadására, hogy „elindulunk, de 2018 helyett inkább 2022-re készülünk.”

Kiemelt kép a 2014-es választási kampány idejéről, MTI / Mohai Balázs

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.