Közélet

Szijjártó barátjának cége is ott van a kereskedőház fizetési listáján

A Magyar Nemzet tegnap számolt be róla, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alatt  működő Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. kifizetési listáján több, a Fideszhez köthető személy is feltűnik: nagy összegű megbízást kapott egy Matolcsy-rokon, Matolcsy Mátyás, Nórgrádi György “biztonságpolitikai szakértő”, Lengyel Zoltán, a Fidesz soraiból kizárt egykori országgyűlési képviselő, Lánszki Regő II. kerületi fideszes képviselő és Hajdu Petra, aki korábban a Kormányzati Információs Központ sajtófőnökeként dolgozott Giró-Szász András volt kormányszóvivő irányítása alatt.

A napilap pénteki számában újabb neveket talált az MNKH Zrt. fizetési listáján, mint megtudták, két megbízást is kapott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter barátjának cége: a Kuna Tibor tulajdonában álló Trinity International Communications Kft.-vel tavaly júniusban két szerződést kötött egyéves időtartamra az állami cég.  Havonta 600 ezer forintért bízták meg a céget PR- és kommunikációs szolgáltatások ellátásával. Továbbá egy vállalkozási keretszerződést is kötöttek vele többek közt nyomdai, grafikai, illetve rendezvényszervezési munkák, valamint médiafigyelési és rendezvényszervezési feladatok ellátására, ennél azonban a kifizetés egyedi elszámolás alapján történik, pontos összege nem ismert.

Jordán kapcsolat

Az East Chain Kft. két részletben 220 millió forintot kapott a Zrt.-től marketingtevékenység ellátására. Ennek a cégnek az egyik tulajdonosa Zaid Naffa tiszteletbeli jordán konzul, ügyvezetője pedig Skapér Katalin Magdolna. Ők a csődbe ment Jordán Tours utazási iroda kapcsán lettek ismertek. A Naffa család és a Külügyminisztérium kapcsolatáról korábban a 444.hu készített összeállítást.

A lap azt is megtudta, hogy  az állami cég egy olyan társasággal – az Áldomás Kft.-vel – is szerződött csaknem 75 millió forint értékben, amelynek 50 százalékban maga az MNKH Zrt. a tulajdonosa, tehát tulajdonképpen egyik zsebükből teszik a pénzt a másikba.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik