Közélet

Orbán: Mi többet vesztettünk a britek kilépésével, mint a többi tagállam

Orbán Viktor úgy gondolja, hogy Magyarország messze többet veszít a brexittel más európai országoknál.

Orbán Viktor együttérzését fejezte ki a törökországi merénylet áldozataival Brüsszelben, a brit kilépés utáni első Európai Tanácsülésen.

Orbán szerint olyan dologról tárgyaltak, amiről még soha nem, mert nem lépett még ki senki az Európai Unióból. Illetve Grönland igen, de ez nem érintette őket annyira, mint a világ 5. legnagyobb gazdasága. A miniszterelnök szerint érzelmileg felfokozott volt a hangulat. Szerinte ez azért is történt, mert annak a miniszterelnöknek kellett a döntést elmondania, aki egyébként a bennmaradás mellett kampányolt.

Szerinte rögzítették, hogy nincsen semmilyen jogi vákuum, nincs bizonytalanság. Amíg nem egyeztették le a kilépés utáni jogi környezetet, addig minden úgy marad, ahogy most van.

Ez különösen fontos, egyben jó hír, a kint dolgozó magyaroknak, mondta Orbán. 

A miniszterelnök szerint egy dolgot biztosan tudunk, mert a miniszterelnökök világossá tették, hogy nem technikai tárgyalásokról van szó. A tárgyalások menetét és legfontosabb pontjait a Tanács határozza meg, így a miniszterelnökök irányítják majd a brit kilépés menetét. Abban is egyetértettek, hogy semmi értelme sürgetni a briteket.

Orbán tehát kimondta,

hogy a kilépés csak akkor indul el, ha a britek azt hivatalosan is bejelentik. 

Sőt, addig háttértárgyalások sem lesznek.

Ha az egyesült királyság hozzá akar majd férni az EU egységes piacához, abban az esetben tiszteletben kell tartani az EU-n belüli mind a négy szabadságot. Így ha hozzá akarnak férni a belső piachoz, a magyarok szabad mozgását és munkavállalását is el kell fogadniuk. Orbán szerint ebben megállapodtak.

A magyar miniszterelnök azt mondta, Cameron szerint a bevándorlás vezetett végső soron a döntéshez, hogy kilépnek. Orbán elmondta, hogy ez mást jelent Nagy-Britanniában, mint nálunk. Orbán szerint Cameron nem azokat érti migránsok alatt, illetve nem csak azokat, akiktől mi is tartunk Magyarországon.

Orbán szerint a bevándorlásra és migrációra adott nem kielégítő közös válasz nagy szerepet játszott a brit kilépésben. 

Ettől függetlenül megköszönte, hogy az Egyesült Királyság Magyarország fontos szövetségese volt az elmúlt időszakban. Szerinte a modernkori magyar történelem során nem nagyon történt ilyen, ezért ez nekünk különösen értékes partnerség volt. Mi szerinte többet vesztettünk ezzel, mint a legtöbb tagállam.

Orbán szerint abban egyeztek meg, hogy önvizsgálati időszakban egyeztek meg, ami szeptember elején ér véget, akkor lesz Pozsonyban egy találkozó, ahol az Európai Unió vezetői vesznek majd részt.

Szerinte vissza kell térni ahhoz a gondolathoz, hogy az Európai Unió alapját nem az európai intézmények, hanem a tagállamok adják. Szerinte ez a válasz a kérdésre, hogy elég demokratikus-e az Európai Unió. Szerinte minden olyan kísérlet, amely arról szólt, hogy a tagállamok nélkül tegyék demokratikusabbá az EU-t, elbukott. Ilyen volt például a spitzenkandidat esete is, amikor nem konszenzussal választották meg az Európai Bizottság elnökét.

Orbán azt mondja, az ilyen apró döntéseknek is szerepe volt a brit kilépésnek. Meg annak is, ahogy a menekültválság során többször is keresztülhúzta az Unió Magyarország és Nagy-Britannia terveit. Orbán szerint, ha ezek a döntések folytatódnak a menekültválsággal kapcsolatban, akkor a mostaninál rosszabb helyzetben leszünk. Szerinte neki ehhez kell az erős felhatalmazás, amit a népszavazással szerezhet meg.

A kérdéseknél a Klubrádió riportere felhozta, hogy a közös nyilatkozatban szerepel az is, hogy az EU-n belüli menekültek elhelyezését minél gyorsabban el kell intézni. Orbán elvileg ezt is elfogadta. Orbán szerint viszont nem fogadta el, mert amikor a végleges papírt elfogadják majd, akkor különvéleményként szerepel majd benne, hogy Magyarország ezzel nem ért egyet, de nem vétózik, mert nem akarja akadályozni a munkát.

Orbán a gazdasági hatásokról azt mondta, összehívta a “kormányközeli bankárokat”, hogy hozzanak létre egy figyelőrendszert, amivel meg tudják nézni, hogyan minősíti a piac Magyarországot. Szerinte két opció van, vagy gyengék vagyunk és spekulálnak ellenünk, vagy erősek és akkor nem. Azt mondta, még korán van, hogy ez kiderüljön, de eddig erősnek tűnünk.

Orbán szerint a magyar gazdaságot a spekulációs tőke nem szemelte ki célpontnak. 

Azt is elmondta, hogy vannak olyan magyar érdekek, amelyeket meg fogunk védeni a tárgyalások alatt. Ilyen a kint tanuló magyarok ügye is. Szerinte ki fogunk állni amellett, hogy a közép-európai fiatalok továbbra is kint tanulhassanak.

A miniszterelnök szerint a brit kilépés a mostani hétéves költségvetést nem befolyásolja, valószínűleg. A többiről már utána egyezkednek. Szerinte, ha a britek – a norvégokhoz, vagy svájciakhoz hasonlóan – hozzá akarnak férni a belső piachoz, akkor fizetniük kell érte, ezért korai aggódni a kieső brit befizetések miatt.

Orbán szerint nincs olyan kezdeményezés az asztalon, hogy Magyarország kilépjen az Európai Unióból. Szerinte erről még a radikális jobboldal is lettett. Szerinte csak menekültellenes népszavazás van az asztalon, és ha csak a kilépéssel lehet megállítani a migrációt, ott már rég bajok vannak.

Orbán szerint egy fontos ügy került még szóba. Szerinte elhangzott, hogy a Kanadával kötött szabadkereskedelmi megállapodást nem kell ratifikálnia a nemzeti parlamenteknek, elég azt a Bizottságban jóváhagyni. Ami viszont azt jelentheti, hogy ugyanez a helyzet az amerikai megállapodással is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik