Közélet

Ilyen gyorsan még nem végeztek migrációs témával az EU vezetői

Kovács Áron
Kovács Áron

újságíró. 2016. 06. 28. 22:25

Korábban az illegális bevándorlás volt a legforróbb téma, de Brüsszelben ezt most annyira nem érdekel senkit, hogy nagyon gyorsan letudták a vitát. Kedd éjszaka a Brexit lesz napirenden az Európai Tanács ülésén, erre figyel mindenki.

Korábban szokatlan gyorsasággal megtárgyalták az Európai Unió állam- és kormányfői a kedden este kezdődött csúcstalálkozó napirendi pontjait – egy kivétellel. Az Európai Tanács már este tíz előtt elfogadta az úgynevezett következtetéseket egyebek mellett a korábban kényes témának számító migráció, a digitális belső piac, az európai befektetési terv témájában, így már csak egy dolguk van, hogy Nagy-Britannia kilépéséről beszéljenek.

A Tanács a következtetések tanúsága szerint sikerként értékelte a márciusban Törökországgal kötött megállapodás végrehajtását, hiszen jelentősen csökkent a tengeri úton a görög szigetekre illegálisan érkező bevándorlók és menedékkérők száma, sőt, már majdnem megszűnt ez az útvonal. Ennek oka, hogy immár lehetőség van az illegális határátlépők visszatoloncolására Törökországba. A Tanács ugyanakkor emlékeztet arra, hogy továbbra is támogatni kell a nyugat-balkni országokat az embercsempészet elleni harcban.

Az úgynevezett közép-mediterrán útvonalról, vagyis a Líbiából az olasz partok felé tartó embercsempészetről némileg optimistán jegyzik meg, hogy a migráció mértéke a tavalyival azonos szinten maradt. Az állam- és kormányfők ugyanakkor egyetértettek abban, hogy ezt csökkenteni kell, már csak az emberéletek megóvása miatt is. Ezt sok egyéb mellett azzal érnék el, hogy támogatják a líbiai egységkormányt, vagy épp a líbiai parti őrség kiképzését, illetve gyorsan megvalósítanák az európai határ- és parti őrséget, amiről már megszületett megállapodás.

A munkavacsora után veszik elő az állam- és kormányfők a legnehezebb kérdést, a Berexitet. Az ülés várhatóan késő éjszakába nyúlik, és kedden talán nem is ér véget, hanem szerdán folytatódik.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - JULY 24:  U.S. President Donald Trump waves as walks to Marine One while departing from the White House on July 24, 2017 in Washington, DC. President Trump is traveling to Beaver, West Virginia where is will speak to Boy Scouts at the at the 2017 National Scout Jamboree.  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.