Közélet

Ilyen gyorsan még nem végeztek migrációs témával az EU vezetői

Korábban az illegális bevándorlás volt a legforróbb téma, de Brüsszelben ezt most annyira nem érdekel senkit, hogy nagyon gyorsan letudták a vitát. Kedd éjszaka a Brexit lesz napirenden az Európai Tanács ülésén, erre figyel mindenki.

Korábban szokatlan gyorsasággal megtárgyalták az Európai Unió állam- és kormányfői a kedden este kezdődött csúcstalálkozó napirendi pontjait – egy kivétellel. Az Európai Tanács már este tíz előtt elfogadta az úgynevezett következtetéseket egyebek mellett a korábban kényes témának számító migráció, a digitális belső piac, az európai befektetési terv témájában, így már csak egy dolguk van, hogy Nagy-Britannia kilépéséről beszéljenek.

A Tanács a következtetések tanúsága szerint sikerként értékelte a márciusban Törökországgal kötött megállapodás végrehajtását, hiszen jelentősen csökkent a tengeri úton a görög szigetekre illegálisan érkező bevándorlók és menedékkérők száma, sőt, már majdnem megszűnt ez az útvonal. Ennek oka, hogy immár lehetőség van az illegális határátlépők visszatoloncolására Törökországba. A Tanács ugyanakkor emlékeztet arra, hogy továbbra is támogatni kell a nyugat-balkni országokat az embercsempészet elleni harcban.

Az úgynevezett közép-mediterrán útvonalról, vagyis a Líbiából az olasz partok felé tartó embercsempészetről némileg optimistán jegyzik meg, hogy a migráció mértéke a tavalyival azonos szinten maradt. Az állam- és kormányfők ugyanakkor egyetértettek abban, hogy ezt csökkenteni kell, már csak az emberéletek megóvása miatt is. Ezt sok egyéb mellett azzal érnék el, hogy támogatják a líbiai egységkormányt, vagy épp a líbiai parti őrség kiképzését, illetve gyorsan megvalósítanák az európai határ- és parti őrséget, amiről már megszületett megállapodás.

A munkavacsora után veszik elő az állam- és kormányfők a legnehezebb kérdést, a Berexitet. Az ülés várhatóan késő éjszakába nyúlik, és kedden talán nem is ér véget, hanem szerdán folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik