Közélet

A következő 15 évben 69 millió ötévesnél fiatalabb gyerek halhat meg elkerülhető okokból

24.hu
24.hu

2016. 06. 28. 09:35

A következő 15 évben 69 millió ötévesnél fiatalabb gyerek halhat meg olyan okokból, amelyek elkerülhetők lennének – figyelmeztetett az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF.

A legszegényebb gyermekek kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg 5 éves koruk előtt, és szenvednek krónikus alultápláltságban, mint a leggazdagabbak

– mutatott rá az ENSZ szakosított szerve.

A jelentésből kiderül az is, hogy 2030-ig 167 millióra nő a szegénységben élő gyermekek száma, és 750 millióra azoké a lányoké, akiket még kiskorúként házasságra kényszerítenek.

Az előrejelzés különösen a Szaharától délre található térségről közöl ijesztő adatokat, például azt, hogy 2030-ig ott tízből kilenc gyermek fog rendkívüli szegénységben élni. A világnak ezen a részén található azoknak a kiskorúaknak a fele is, akik nem férnek hozzá az elemi oktatáshoz.

Jelenleg világszerte 124 millió gyerek nem vesz részt az alap- és középfokú oktatásban

– hívta fel a figyelmet az UNICEF.

Választanunk kell: most befektetünk ezeknek a gyerekeknek a jövőjébe, vagy engedjük, hogy a világ még egyenlőtlenebb és megosztottabb legyen

– mondta Anthony Lake, az UNICEF igazgatója. Hozzátette, hogy ugyanakkor történtek már előrelépések a gyermekszegénység felszámolása és az iskolai oktatásban részt vevők körének szélesítése terén. A gyermekhalandóság és a rendkívüli szegénységben élők száma felére csökkent 1990 óta az ENSZ adatai szerint.

A kormányoknak országukra szabott tervekkel kell előállniuk az érintett gyerekek megsegítéséhez. Ha az egyenlőségre helyezzük a hangsúlyt, előreléphetünk

– mondta Justin Forsyth, az UNICEF igazgatóhelyettese.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.