Közélet

Kitaláció ez a koalíció – Vona Gábor fociról, Orbánról, Gyurcsányról

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton
A Jobbik egyetlen párttal sem lépne szövetségre.

 

Torz agyszülemények a baloldali pártokkal alkotott technikai koalíciókról született képzelgések. Ezt mondja Vona Gábor a Magyar Hírlapnak. A Jobbik elnöke cáfolja hogy pártja balra tartana. Gyurcsány Ferenc felvetéséről, hogy az Orbán-rezsim leváltásáért akár a Jobbikkal is lehetséges egy technikai koalíció, azt mondta,

a Jobbik egyetlen párttal sem kíván szövetségre lépni semmilyen formában.

Szerinte

a Fidesz, élén Orbán Viktorral, fullasztó országot teremtett az elmúlt hat évben, a huszadik század elhasználódott pártjai körébe sorolható, s ez a baloldali formációkra még fokozottabban igaz. 

Vona Gábor nagyon szomorúnak tartja, hogy a magyar politikai közélet olyan mélyre süllyedt, hogy egyáltalán kérdés lehet, a magyarok tudnak-e tiszta szívből drukkolni a magyar válogatottnak az Európa-bajnokságon.

Egy nemzeti válogatott sikerének minden esetben a nemzeti összetartozás jelképének kellene lennie, ez számunkra a legnagyobb öröm.

A pártelnök azért akar mostantól csak a párt szervezeti átalakításával, a kormányzati felkészüléssel foglalkozni, mert a ciklus felében

ki kell tűzni rövid távú feladatokat is s ehhez megtalálni a legalkalmasabb embereket.

A Jobbik pártstruktúrája nem változik, a parlamenti frakció élete igen. Új vezetője Volner János átadja elnöki pozícióját a vállalkozásfejlesztési bizottságban, a munkát Z. Kárpát Dániel veszi át.

A párt továbbra is keleti nyitást szorgalmaz. Oroszországgal, Kínával, Törökországgal, Indiával erősítené a gazdasági kapcsolatokat, de Vona tárgyalna Németország, az Egyesült Államok képviselőivel is, hiszen a két nyugati nagyhatalommal kulcsfontosságú az együttműködés. Szeretnék bebizonyítani a külvilágnak is, hogy a Jobbik egy nemzeti néppárt, amely konstruktív, kormányképes és komolyan vehető politikai erő.

Vona Gábor néhány napja lapunknak azt mondta, hogy pártja most vált felnőtté. Akkor kamaszkori tévedésnek nevezte, hogy követelte a kilépést az EU-ból. Ma már tudja,

hogy nem kell minden falba belevernie a fejét. Egyes falakat át kell törni. Másokat meg nem. Sőt olyanok is vannak, amiket tovább kell építeni.

A pártelnök ezt annak kapcsán mondta, hogy a nemzetközi színtéren óvatosabban kell mozogni. Szerinte ugyanis a világot nem kell megváltani, főleg nem Magyarországról.

A meghatározó folyamatokkal, például az európai integrációval szembeszállni ostobaság.

Ugyanakkor ma is úgy látja, a kritikáik nagy része akkor is igaz volt. Most is az.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik