Közélet

Turi-Kovács Béla a tőkések földéhségéről beszélt

Turi-Kovács Béla  (Turi-Kovács Béla )
Turi-Kovács Béla  (Turi-Kovács Béla )
A Kisgazda Polgári Egyesület elnöke csak csendben tiltakozott.

Nagykanizsán a Fidesz és a Kisgazda Polgári Egyesület zártkörű fóruma előtt nem csak Kövér László beszélt. Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselő (Fidesz), a KPE országos elnöke azt mondta, az elmúlt évek eseményei az agráriummal és a vidékfejlesztéssel kapcsolatos, 2012-ben elhatározott politikájuk átgondolását indokolja. Mint mondta: ő kezdettől fogva nem támogatta az állami földek értékesítését, csak a három hektár alatti földekét, e felett azonban csak indokolt gazdasági érdekek esetén.

A sokat emlegetett “földéhség, azoknál jelentkezett igazán, ahol a tőke is jelen van”, vagyis a kis- és középbirtokosok csak jelentős eladósodás mellett vagy egyáltalán nem tudtak földet vásárolni. A kisgazda politikus “megfoghatatlan” fogalomként jellemezte a családi gazdaságot, mert míg korábban meg volt határozva az egy család által birtokolható földterület maximuma, addig mára ez megszűnt.

Kiemelte ugyanakkor, hogy álláspontjuk az állami földek eladásával kapcsolatban nem azonos az ellenzékével, amely “sanda elképzelést”, földosztogatást lát. Szerinte a kormány szándéka az értékesítéssel a felkészülés volt arra, ha a földforgalmi törvény az EU-nál részben vagy egészben elbukik. Ebben az esetben ugyanis hosszú távon az állami földek értékesítése csak az EU szigorú szabályai szerint lenne lehetséges, lehetővé válna a külföldiek földvásárlása.

“Ezért csak csendben tiltakoztam, mert meggyőződésem”, hogy közös érdekünk, hogy jól működő agrárium legyen Magyarországon – tette hozzá. Turi-Kovács Béla kitért arra is, hogy a kisgazdák kezdettől fogva alkotmányellenesnek tartják a földforgalmi törvényben szereplő földműves fogalmát, mert az csupán 110 ezer ember földvásárlásra történő jogosultságát jelenti. Azt javasolják ezért, hogy a mezőgazdasági ismeretek oktatását vezessék be az első nyolc osztályban, és ha valaki akar, ingyenes különbözeti vizsgával tegyék lehetővé számára a képzettség megszerzését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik