Közélet

Orbánék önmaguk karikatúrái lettek – Szél Bernadett szerint ez tragédia

parlament Június 08, Széll Bernadett (Array)
parlament Június 08, Széll Bernadett (Array)
Új korszak kezdődik az LMP életében.

„Amikor egy nagyon fontos ember kiesik, sok minden átalakul” – mondja a Népszavának Szél Bernadett, aki Schiffer Andrást az egyik, ha nem a legtehetségesebb politikusnak és kiváló jogásznak tartja. Szerinte korrekt magyarázat, hogy az értelmiségi erőtér hiánya, vagy a parlament mérgező levegője miatt állt fel.

Sok politikus fejében megfordulnak hasonló gondolatok, csak Magyarországon nem szokás a parlamentből önként távozni.

Szerinte Schiffer szívvel-lélekkel dolgozott, élvezte is a parlamenti vitát, de mára azt a Fidesz kiüresítette és egyre kevesebben vannak a kormányoldalon, akikkel egyáltalán vitázni lehet. Abból is elege lehetett, hogy folyamatosan támadták, akik szerint a demokratikus ellenzéki oldalon az egyedül üdvözítő megoldás az összefogás.

Az LMP programja egy progresszív, XXI. századi ajánlat, amit képtelenség a múlt század megoldásaiban vagy inkább félmegoldásaiban gondolkodó erőkkel véghezvinni. (…) Az LMP a politika megújítására jött létre, ezt viszont levitézlett emberekkel nem tudjuk megtenni. Amúgy, ha normális országban élnénk, akkor Schiffer Andrásnak kellene tovább politizálni, és nem azoknak, akik sokadszorra játszották el a bizalmukat a választók előtt.

Szél Bernadett a tisztújításról azt mondja, Hadházy Ákos vélhetően vállalja a megmérettetést, de több alkalmas jelölt is van. Neki is csak egy voksa lesz és azzal dolgozik együtt, akit a kongresszus megválaszt. Az LMP társelnöki rendszere azt feltételezi, hogy nem legyőzni, hanem meggyőzni kell a másikat. Ez a politikai felfogás nagyon hiányzik a magyar közéletből.

Velünk nem tudna olyan tragédia megtörténni, amilyen Orbán Viktorral megtörtént, hogy rendszerváltó társaival együtt pár évtized alatt önmaguk karikatúrájává váltak.

Az LMP továbbra is egyenlő távolságot tartana a Fidesztől, illetve a baloldaltól, mert a teljes magyar politikai elittel szemben kínál alternatívát.

Egész Magyarországnak az az érdeke, hogy a politika megújuljon és megtisztuljon. Kinevelődjenek azok, akik hitelesen képviselik az embereket. Sokan kiábrándultak a politikából, nekik kell tudnunk megmutatni, hogy ebben a világban nem mindenki gazember.

Szél Bernadett szerint fontos ügyekben együtt kell működni, bár olykor ez is kiábrándító, hiszen az állami földek privatizációja elleni tüntetésre csak ők mozgósítottak. Büszke volt, amikor Gőgös Zoltán (MSZP) azt mondta, az LMP-re számíthat az aláírásgyűjtésnél.

Mi nem sunnyogunk, nem beszélünk mellé.

Nagy párttá úgy válhatnak, ha keményen dolgoznak, megerősödnek a településeken. A parlament fontos terep, de onnan nem lehet választásokat nyerni. Ott kell lenni, ahol az emberek vannak. El kell tudni mondani, miért lesz jobb, ha ők nyernek.

Az LMP-nek nincs sok pénze, annyi van, amennyi legálisan jár, ezért nekünk kétszer olyan erővel kell küzdenünk, mint azoknak, akik a szokásos mutyimódszerrel, oligarchastílusban csinálják a politikát.

Úgy látja, amikor személyesen találkoznak a választókkal, közvetlenül mondják el, milyen országot akarnak, akkor szinte mindenki azonnal LMP-s lesz. Az első programjuk 220 oldalas volt. Ma már tudják, hogy az embereknek ez sok, nincs idő 220 oldalt elolvasni. Az ellenzék gyakran lépéskényszerben van, arra reagál, amit a Fidesz mond, pedig fontosabb lenne elmondani, ők hogyan gondolkodnak az oktatásról, az egészségügyről, a foglalkoztatásról.

Szél Bernadett a sci-fi világába sorolja a Magyar Idők információját, hogy a PM-mel az újraegyesülésről egyeztetnek.

Ez lezárt fejezet a múltból, korábbi párttársaink más utat választottak, mi anno elfogadtuk ezt a döntésüket és továbbléptünk.

Az LMP társelnöke saját kedvenc témáit továbbviszi, a most véget érő parlamenti ülésszakot lesújtónak nevezi.

Minden azt mutatja, a Fidesz megy tovább abban a zsákutcában, ahová 2010-ben vezettek mindannyiunkat, miközben kifosztják az országot, felélik a jövőt.

Szél Bernadett az interjúban beszél arról is, hogy szerinte azért szól minden a migrációról és a terrorról, mert a Fidesznek más mondanivalója nincs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik