Közélet

Matolcsy szerint sajtóinformációk miatt szállt rá az MNB Spéder bankjára

A jegybankelnököt arról kérdezték, hogy miért csak három év után tűnt fel, hogy gondok voltak az FHB kötvénykibocsátásával.

Sajtóinformációkra hivatkozott Matolcsy György jegybankelnök a Parlamentben, amikor a szocialista Tóth Bertalan arról kérdezte: miért csak a múlt héten szabtak ki bírságot a Spéder Zoltán érdekeltségébe tartozó FHB Bank ellen egy három évvel ezelőtti ügy miatt.

A pénzügyi felügyeletet ellátó MNB múlt kedden jelentette be, hogy 105 millió forint bírságot szabott ki az FHB Jelzálogbank Nyrt-re tiltott piacbefolyásolás miatt, és személyi felelősségre vonási eljárást is indított, mert úgy vélték, hogy a hitelintézet a 2012. december 20-án kibocsátott eurókötvényeinek jegyzésével kapcsolatban félrevezető információt tett közzé. A jegybank állítása szerint átfogó vizsgálat során észlelték, hogy félrevezető lehet az a kibocsátói tájékoztatás, miszerint a kötvények nem magyarországi befektetőkhöz kerültek.

Matolcsy György hétfőn az MSZP-s képviselő kérdésére válaszolva azt mondta: azért indítottak most vizsgálatot, mert „egy sor olyan sajtóinformáció jelent meg az elmúlt hetekben, amelyek a hamis félretájékoztatásra utaltak”. Azt nem mondta meg, mely cikkekre gondol, ugyanakkor a kormányhoz közeli médiában az elmúlt hetekben valóban médiahadjárat folyt Spéder Zoltán ellen.

Tóth Bertalan nem kapott arra sem választ, hogy kinek a biztatására történt meg, hogy a 30 milliárdos kötvénycsomag egy külföldi közvetítőn keresztül az államhoz került. Emlékeztetett: a folyamat elindulása idején Matolcsy György még nemzetgazdasági miniszter volt. A politikus szerint nem világos, hogy miért most jöttek erre rá. Matolcsy viszontválaszában azt mondta: ezekre a kérdésekre a következő hetekben kapunk választ. (HVG.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik