Élő Közélet

Kormányinfó: Lázár nem tagadja meg Spéder Zoltán barátságát

Egészség legyen, az a fő! Meg az, hogy megtudják a választók véleményét a menekültkvótáról. Döntöttek a szuperkórházakról, kiderült, mi jön a Klik után. Soros már nem foglalkoztatja a kormányt.

Ötletelés a Várban

Döntött a kormány arról, hogy támogatja azt az ötletpályázatot, amelyet a Miniszterelnökség berkeiben hirdetnek meg a Szent György tér üresen álló nyugati oldalának hasznosításával kapcsolatban. Itt lehet park, régészeti tárlat, de újra is építhetik a régen ott álló épületsort.

Dől a pénz az állami informatikába

Lépéseket tesznek a közigazgatás korszerűsítése érdekében, a nyári-őszi hónapokban több program indul. Ez 170 milliárd forintos költést jelent, többek közt a földhivatali- és ingatlannyilvántartásokra, térinformatikai rendszerekre vonatkozóan. A lakosság számára is hozzáférhetővé tesznek térképeket.

Arccal az élelmiszeripar felé

Uniós forrásokat csoportosítanak át az élelmiszeripar fejlesztésére, ezt kiemelten fontos nemzetgazdasági célnak tekinti a kormány. Százmilliárdos nagyságrendű összegről van szó.

Pénz

Törvényjavaslatot készít a kormány arról, hogy a földárverésekből származó pénzt mire használják fel. Erről nem a kormánynak kell dönteni, visszaadják a kérdést a Parlamentnek – mondta Lázár. Szeptemberben kezdheti meg az Országgyűlés a törvényjavaslat vitáját. 250-300 milliárd forintról van szó. Az egyik javaslat, hogy a gazdaság érdekében hasznosítható földeket vegyenek, a másik, hogy adósságcsökkentésre fordítsák. De népegészségügyi programokra, kormányülésekre is költhetik.

Élet a Klik után

Döntöttek a Klik átszervezéséről – mondta Lázár, aki szerint mégsem ez a legfontosabb kérdés, hanem az, hogy mit és hogyan tanulnak a gyerekek. Az intézményfenntartó kérdése ennek csak egy szelete. Lesz egy központi intézmény, ennek pedig 58 szervezeti egysége az ország területén, amelyek önálló költségvetési intézményként működnek, és az igazgatók felett gyakorolják a munkáltatói jogot. Pénteken jelenik meg az erről szóló kormányrendelet.

Se bent, se kint

A pénteki kormányülésen napirendre veszik az Ásotthalmon létesítendő tranzitzóna kérdését. A magyar kormány álláspontja, hogy az ország területén nincs szükség menekültek elhelyezését szolgáló táborokra, de a határon sem akarnak ilyet.

Ez a cél

A kvótaellenes népszavazás célja Lázár szerint az, hogy megtudják, hogyan gondolkodnak a választók a kérdésről.

Mi a cél?

Orbán Viktor Prágában egyeztetett a V4-miniszterelnökökkel, arra jutottak, hogy tisztázni kellene a brüsszeli döntésekkel kapcsolatban, hogy mi Európa célja. Mivel ez nem tisztázott, azt feltételezik, hogy a bevándorlók behozatala a cél, de ezt a magyar kormány nem akarja, a forrásokat a családok támogatására kell fordítani. Szövetségeseinknek is azt javasoljuk, hogy sok kérdésre az európai családok erősítése a válasz – mondta a miniszter.

Nem kell ennyi embernek meghalnia

A népegészségügyi mutatók alapján nem kellene feltétlenül 130 ezer embernek meghalni évente, a demográfiai mutatók a betegség korai felismerésével, az idő előtti halálozás elkerülésével is javíthatóak lennének. Szeptemberben ennek érdekében népegészségügyi programokat jelentenek be – vetítette előre a miniszter.

Döntöttek a kórházakról

Nem kórházbezárásra, hanem fejlesztésre van szükség. Az észak-pesti lakosságot a Honvédkórház, Dél-Pestet a Szent István és a Szent László-kórház látja el, Kelenföld térségében új szuperkórházat építenek, egy következő fejlesztési periódusban pedig Észak-Budán is új kórház születhet.

Testnevelés

Nagyon komolyan nyomja ma Lázár ezt az egészséges Magyarország dolgot, eddig csak erről volt szó, most épp a mindennapos testnevelés sikeréről beszél. Meg a sportinfrastruktúráról. Lefordítjuk: ez a stadionépítés.

Az a cél, hogy ezt mindenki használhassa.

Komoly

Az orvostársadalmon belül is mindenki léphet egyet előre. Szakápolók, házi orvosok, stb.

Nincs olyan kórház, ami

ne újult volna meg vidéken, mondja Lázár. Hozzáteszi, azon dolgoznak, hogy egészséges legyen a magyar. De nem a kórház a legfontosabb, hanem az orvos és a nővér.

Folyamatos kormányülés

Két kormányülés után, valamint egy kormányülés előtt jött Lázár kormányinfót tartani. Múlt pénteken a kormány arról döntött, a nyáron stratégiai döntéseket kíván hozni. A legfontosabb a versenyképesség fokozása.

Olvasói sztorik