Közélet

Vona: sérült a bizalmi kapcsolat Novák Előddel

Szerinte a súlyos helyzet ellenére méltóan váltak el.

Azután, hogy délben Novák Előd, a Jobbik leköszönő parlamenti képviselője sajtótájékoztatót tartott, Vona Gábor pártelnök is beszámolt az elnökségi ülésen született döntésekről.

Novák távozásáról azt mondta Vona: egy ilyen válás általában nem méltóságteljes, de a helyzet súlyossága ellenére a felek itt méltóan váltak el, és bízik abban, hogy ezt a méltóságot a jövőben is sikerül megőrizni. Ezzel a párt a személyi kérdések végére ért – mondta.

Vona szeretné, ha a párt szeptemberre, a szerkezeti reform után olyan állapotba kerülne, amivel meg lehet kezdeni a „hosszú menetelést” 2018-tól, ő maga mostantól a kormányzati felkészülésre koncentrál. A Jobbik ütőképes kormányváltó erő lesz – jelentette ki.

Novák Elődöt nem zárják ki a pártból, és felesége, Dúró Dóra képviselő marad – mondta Vona. Hozzátette: kedden egyeztetett Dúróval, számít rá, és bízik abban, hogy meg tud küzdeni ezzel a nehéz emberi helyzettel.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Arról még nem született döntés, hogy ki megy a Parlamentbe Novák helyére. A pártelnök azt mondta, ez nemsokára kiderül, de nem ezen a héten. Alapos választás lesz – ígérte.

A tisztújítás kapcsán került sor kenyértörésre, a bizalmi kapcsolat sérült annyira, hogy nem lehetett helyreállítani – árulta el Vona, de azt nem részletezte, mire gondol.

A sajtótájékoztatón Vona kitért a kémgyanúba keveredett jobbikos EP-képviselőre, Kovács Bélára is: annyit mondott, amíg a jogi eljárás le nem zárul, nem foglalkoznak az üggyel.

Míg Novák déli sajtótájékoztatójára Schiffer András, az LMP távozó társelnöke és képviselője elment, Vonáén nem volt ott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik