Közélet

Kitiltási botrány: milliárdokért kínálták az áfacsökkentést

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 06. 07. 15:02

Ahogyan megírtuk, idén áprilisban kezdődött a kitiltási botrány miatt indított vesztegetési per. Az amerikai Bunge étolajgyártó lobbistája 2014 májusában azt állította: kétmilliárd forintért elintézték volna a cégnek, hogy az étolaj áfáját 27-ről 5 százalékra csökkentsék, illetve hogy a cég egyik versenytársának áfaigénylését visszatartsák. Az Index cikke szerint pedig a bíróság kimondta, hogy T. Viktor nem csak úgy tett, mintha befolyásos ismerősei lennének.

T. közvetítő és bűnsegéd volt a történetben, és egy valódi 2 milliárdos korrupciós ajánlatot közvetített, ezért a Fővárosi Törvényszék nem jogerősen két év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Megbízóját a bíróság nem nevezte meg.

A bíróság szerint az ajánlat valóságtartalmát igazolja, hogy a vádlottal jó barátságban levő tanúnak nem volt oka hátrányos helyzetbe hozni, a vádlottak padjára ültetni T. Viktort. A bíró szerint Tábor ajánlata

olyan konkrétumokat tartalmazott, amelyre csak olyan személynek lehetett rálátása, aki ezzel a gazdasági szegmenssel tisztában van.

A törvénymódosítás drága dolog

T. szerint törvénymódosítással érték volna el a áfacsökkentést, így gyaníthatóan az összeg részben vezető beosztású hivatalos személyek megvesztegetésére kellett volna. A Bunge lobbistája állítja: a találkozó után tájékoztatta az ajánlatról az amerikai céget, ahol természetesen egyből visszautasították azt, majd szóltak viszont az amerikai nagykövetségnek, és elindult a bürokratikus folyamat, aminek a vége a kitiltási botrány lett.

Korábbi sajtóhírek már pedzegették,  hogy az amerikai kitiltáshoz annak van köze, hogy valaki egy korrupciós ajánlattal állt elő a Bungénél, az amerikaiak azonban hivatalosan nem közölték, milyen jellegű korrupciós ügy miatt tiltottak ki hat embert. A névsor szereplőiről több feltételezés is megjelent, ekkoriban már felmerült Heim Péternek, a Századvég Gazdaságkutató elnökének és Vida Ildikónak, a NAV azóta lemondott vezetőjének a neve is. Heim Péter nem cáfolta, hogy rajta lenne a listán, de sokáig azt mondta, hogy nem tud róla, Vida viszont elismerte, hogy több NAV-vezetővel együtt rajta van, a korrupciós ügyben való részvételt azonban mindketten tagadták.

Heim az ATV Szabad szemmel című műsorában arról beszélt: a rendőrség tanúként hallgatta meg, azonban nincs és nem is volt kapcsolatban sem a Bungéval, sem más amerikai céggel, T.-t sem ismeri. Az ügyészség is azon az állásponton volt, hogy T. nem ismerte Heim Pétert, nem állt kapcsolatban a Századvéggel, ennek mondott most ellent a bíróság nem jogerős ítéletével.

Az Index cikke szerint az ügyész súlyosbításért és letöltendő szabadságvesztésért fellebbezett, a védő pedig elsősorban felmentésért, illetve megalapozatlanságra hivatkozva a per hatályon kívül helyezéséért és új eljárás lefolytatásáért.

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.