Közélet

Felfüggesztett börtönt szabtak ki a kitiltási botrány kapcsán

A bíróság szerint valós volt a Bunge étolajgyártónak tett korrupciós ajánlat, de sajnos nem tudni, ki volt az ajánlattevő.

Két év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék azt a férfit, aki az amerikai érdekeltségbe tartozó étolajgyártó cég, a Bunge Zrt. lobbistájának azt állította, hogy kétmilliárd forintért el tudja érni kormányzati és századvéges kapcsolatainál, hogy az étolaj áfája 27-ről 5 százalékra csökkenjen.

A bíróság a vádlottat kétrendbeli befolyással üzérkedés miatt marasztalta el, mert az ajánlat arra is irányult, hogy a Bunge versenytársának áfa-visszaigénylését visszatartja az adóhatóság, amíg nem folytat le ellene eljárást.

Bár az ügyészség a perben azt az álláspontot képviselte, hogy az ajánlat színlelt volt, a bíróság azt állapította meg, hogy valós, de az ajánlattevő ismeretlen maradt. Az enyhe ítélet kiszabására azért láttak lehetőséget, mert úgy vélték, a vádlott mindössze közvetítő szerepet töltött be, egyfajta bűnsegédi magatartást követett el.

Egyébként ebből az ügyből lett a 2014-es kitiltási botrány, miután a Bunge a korrupciós kísérletet jelezte az amerikai nagykövetségnek. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik