Közélet

Bilit is boríthat, pártot is szakíthat Novák Előd, akit soha senki nem tudott kontrollálni

A Jobbik korábbi alelnöke megtestesíti mindazt, ami a párt volt a megalakulásától egészen mostanáig. A Jobbik változik, ő képtelen. Inkább megy.

Az újraválasztott Vona Gábor végleg leszámolt Novák Előddel, ugyanis a Jobbik hétfői frakcióülésén az elnök bizalmi szavazást kért ellene, másfél órás vitát követően a jelenlévő huszonnégy képviselő – 18 igen, 4 nem és 2 tartózkodás mellett – Novák Elődöt kizárta a frakcióból.

Egy hosszú hadjárat csúcsosodott ki hétfőn, de lehet, hogy még nincs vége, párttársai nem úgy ismerik Novákot, mint aki nyugton maradna.

Volt már MSZP-s ügynök is

Novák 1998-ban kezdett el politizálni, akkor lépett be a MIÉP XI. kerületi szervezetébe, már akkor a választási kampány egyik felelőse volt. Rá két évre megalapította és elnöke lett a Ifjú Magyarok Egyesületének. A 2002-es országgyűlési kampányt pedig már a MIÉP-es Csath Magdolna kampányfőnökeként dolgozta végig. A párt az első fordulóban 4,37 százalékot szerzett és nem jutott be a parlamentbe.

Később rájött, hogy Csurka vakvágányra tolja a nemzeti radikalizmus vonatát, a 2003-as elnökválasztás idején már mást javasolt a párt élére, ezért saját bevallása szerint MSZP-ügynöknek bélyegezték és kizárták a pártból.

Alapító atya, de egyszer már távozott

Alapítója a Jobbik elsőként megalakult – XI. kerületi – szervezetének, ezer szállal kötődik a kerülethez, nem véletlenül írta most is, hogy egyszerű aktivistaként akár a Móricz Zsigmond körtéren is össze lehet futni majd vele.

Gyorsan ívelt felfelé a karrierje párton belül, az ő nevéhez köthető a Jobbik első sikeres országos akciója, a karácsonyi keresztállítás. A 2006-os zavargások idején egy belső konfliktusa miatt lemondott minden pártbéli tisztségéről és novemberben Vona hiába kapacitálta, hogy induljon alelnöknek, nem tette. Később mégis egyre több munkával bízták meg, ismerősei szerint egyre nagyobb lehet a hatalma.

Azonban alelnökké csak 2009-ben választották.

Rendőrök közt

Soha senki nem tudta kontrollálni Novákot, környezete is önjáró politikusként tekint rá. Mentették már fel a 2006. október 23-i lecsukása ügyében is, de 2007-ben és 2008-ban két-két további elhurcolásáról állapította meg bíróság jogerősen, hogy azok is törvénytelenek voltak.

Budapest, 2016. június 7. Novák Elõd jobbikos képviselõ az Országgyûlés plenáris ülésén 2016. június 7-én. A képviselõt a Jobbik képviselõcsoportja június 6-án titkos szavazás során kizárta a párt parlamenti frakciójából. Novák Elõd június 8-iki hatállyal visszaadja mandátumát. MTI Fotó: Kovács Attila
Novák magánya. MTI / Kovács Attila

Ő erről azt mondja, egész egyszerűen arról van szó, hogy a Jobbik médiabeli elhallgatását próbálja áttörni ezekkel az akcióival.

Kuruc

A párt vezetése sosem tudott feltétel nélkül megbízni Novákban, mert – ahogy a 24.hu-nak az utóbbi napokban többen mondták – soha nem lehetett tudni, éppen mire készül. Többen felemlegették azt, amikor vésővel ment a Szabadság téri szovjet emlékműnek. Az akciótól Vona nem volt elragadtatva, akkor azt mondta, ha valaki megint kalapáccsal menne neki a szovjet emlékműnek, szólni fog neki, hogy tanuljon Novák hibájából.

És akkor még ott van a párton belül is Novákhoz kötött Kurucinfó (bár azt, hogy kapcsolat lenne közte és a szélsőséges lap között, Novák mindig is tagadta), ami szintén alapul szolgál arra, amiről az Index is írt, hogy Vona és a többi jobbikos soha nem tudott igazán megbízni Novákban.

Párton belüli beszélgetőpartnereink, köztük magas rangú jobbikosok is tartanak attól, hogy Novákon keresztül a Kuruc túl sokat tud róluk, a viszony megromlásával pedig fel is használják majd ezt.

Nem véletlenül kezdett el terjedni az, hogy a volt alelnöknek 300 elnökségi ülésről van hangfelvétele. Novák ezt a Népszabadságnak cáfolta, állítja, hogy nem készített és a birtokában sincsenek ilyenek.

Megelőzve a következő kérdést: szerintem másnak sincs. Ha vannak is birtokomban bizonyos dokumentumok, például levelezések, azokat nem kívánom felhasználni ellenük.

Gyorsan

Az Orbán-Simicska háború kitörésével az oligarcha nagy erőkkel és még nagyobb sebességgel kezdett el távolodni a Fidesztől, sokan elég hamar a Jobbikhoz kezdték el kötni, azt a Jobbik pártelnöke maga vallotta be, találkozott már a pénzemberrel.

“Ez sok volt Nováknak, a radikális forradalom tisztaságán esik ezzel folt szerinte, egyre hangosabb lett és Vona úgy érezte, tennie kell valamit”, mondta egyik jobbikos forrásunk.

A pártvezér először április 20-án jelezte nyilvánosan, hogy Novákot nem szeretné újra az elnökségben látni. Ezt azzal indokolták, hogy Novák túl radikális, és ha a Jobbik valóban néppártosodni szeretne, akkor abba a koncepcióba már nem fér bele.

Valójában csak annyi történt, hogy Novákot nem tudja irányítani, ezért megszabadulna tőle.

Mert radikálisok vannak az új elnökségben, köztük Toroczkai László és Sneider Tamás is. Novák támogatottsága egyébként elég magas, a Jobbik szavazóinak 47 százaléka, azaz majdnem fele szerint ő is alkalmas lenne a párt vezetésére.

Vona, Novák és Dúró az ülésteremben
Vona, Novák és Dúró az ülésteremben. MTI / Kovács Attila

Novák Előd körülbelül egy hete, a kongresszus után még a párton belüli elintéznivalóit tervezte, kérdésünkre akkor elmondta:

készülök az előttem álló feladatokra, a párt programjában is a legfontosabb területként a katasztrofális demográfiai helyzetet neveztük meg, ennek vagyok a témafelelőse. Úgyhogy feladatom lesz bőven. Ezen a területen is, illetve fogok a politikus bűnözéssel és néhány korábbi témámmal is foglalkozni még.

A levél

Még a kongresszus előtt egy blogon kiszivárgott a megvétózott alelnökjelöltek programbeszéde, köztük Nováké is. A levélben a politikus keményen nekimegy Vonának, leírja, hogy Vona azért nem akarja őt alelnöknek, mert nem kellenek neki a kritikus hangok és abból sem csinál titkot, hogy vannak a Jobbikon belül viták.

Kitért Simicskára is, amikor arról beszél, hogy:

Belső körben ha kisebbségben is maradtam, de eddig vitába szállhattam: miért nem számoltathatjuk el Simicskát???

De tovább ment, amikor a Jobbik pénzügyeiről és a székházról kérdezett:

Miért szerveztek ki egy százmilliós székházat magántulajdonba jobbikos pénzből???

Majd írt is:

Egy irányba kell húzni a szekerünket, de az irányt egy alulról építkező mozgalomban a tagság többsége kell kijelölje, hiszen nem egyszemélyes kft.-ről van szó. Illetve van ilyen is: az elnök bizalmasának egyszemélyes kft.-je, az amúgy kitűnő Iránytű Intézet, mely egy százmilliós székházat vett meg jobbikos pénzből, illetve részben hitelből, melyet gyakorlatilag szintén jobbikos pénzből törlesztettünk volna, de miután az elnökségben néhányan felháborodásunknak adtunk hangot a közösségi vagyon magántulajdonba szervezése miatt (és hogy erről még csak tájékoztatást sem kaptunk, utólag sem, csak véletlenül tudtuk meg), a szerződést felmondták, belátva, hogy ez védhetetlen.

A levél okozta Novák politikai halálát a Jobbikon belül, információink szerint Vona ekkor döntötte el, hogy nemcsak az elnökségből, hanem a frakcióból is kiteszi.

Kép: Novák Előd / Facebook
Kép: Novák Előd / Facebook

Úgy tudjuk, Novákot meglepte a döntés, nem véletlenül írja azt az oldalán, hogy:

Bár Vona Gábor azt ígérte nekem és tagságnak is a tisztújítás előtt, hogy szakpolitikusként folytathatom a munkámat, most mégis megszavaztatja az új elnökséggel a mandátumomból való visszahívásomat, aminek eleget teszek eskümhöz hűen, ahogy jobbikos képviselő sajnos még nem tett, legyen szó Szegedi Csanád, Pősze Lajos, Rozgonyi Ernő vagy Endrésik Zsolt esküszegőnkről. A gyermekemnek tekintett Jobbiknak pedig nem fogok ártani, még ha ekkora fájdalmat nem is okozott nekem eddig soha senki.

Vagyis folytathatná függetlenként, de nem fogja, június 8-i hatállyal visszaadja a mandátumát. Feleségét, Dúró Dórát azonban biztatja, hogy folytassa a parlamenti munkát.

Útelágazódás

Az én lelkiismeretem tiszta, emelt fővel távozom a Jobbik politikai élvonalából, mondta a volt alelnök.

És úgy tudjuk, közben erősen vívódik azon, hogyan tovább. A nyilvánosság felé természetesen azt kommunikálja, hogy a Jobbik a gyermeke, nem ártana nekik, segíteni fogja őket.

Ugyanakkor a 24.hu információi szerint már most is kapott olyan megkeresést, hogy álljon egy formálódó szélsőjobboldali párt élére.

Egy forrásunk úgy foglalta össze a mostani Novák Elődöt, hogy:

“bilit is boríthat, pártot is szakíthat. Vagy csöndben marad, de akkor eltűnik.”

Igény az lenne rá

Felmérések szerint normál társadalmi viszonyok között a szélsőségek iránt a szavazókorúak maximum 20 százalékánál van fogadókészség. A Jobbik fölött nincs üvegplafon, de a radikalizmus felett igen. A Jobbik néppártosodásnak mondott folyamata mellett az ATV már írt is olyan sejtésről, hogy új pártot szerveznek a Jobbikban csalódottak.

Kiemelt kép: MTI / Marjai János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik