Közélet

Tüntetést tartanak Budaörsön az iskolaállamosítás miatt

A helyi szülők és tanárok úgy érzik, az állam nem lesz jó gazdája az intézményeiknek.

Tüntetést hirdettek kedd estére a budaörsi pedagógusok és a szülők, mert nem akarják, hogy a város iskolái a „totális államosítás” áldozatául essenek – számolt be az RTL Klub.

Budaörsön az önkormányzat gyakran még azokat a feladatokat is ellátja, ami egyébként a Klik dolga lenne, de jövőre minden funkciót az állam venne át. Pedig az iskolákban úgy érzik: az állami intézményfenntartó mostohán bánik velük.

Turcsik Viktor, a Herman Ottó Általános Iskola igazgatója azt mondta: a Klik semmilyen eszközt nem vett az iskolának, az Illyés Gyula Gimnáziumban pedig kijelentették: még a szalagavatót sem tudták volna megtartani, ha nem segít az önkormányzat. Attól is tartanak, hogy a viszonylag jó színvonalon működtetett intézmények lepusztulnak, mert az államnak nem lesz érdeke a folyamatos fejlesztés.

Palkovics László oktatási államtitkár azt mondta: le fognak ülni az önkormányzatokkal és megbeszélik, milyen formában működik tovább az iskola. Ez azonban nem győzte meg a helyi szülőket és pedagógusokat, akik kedden este hét órára a városháza elé vonulnak, az államosítás ellen tiltakozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik