Közélet

Amerikába is eljutott Novák Előd lemondásának híre

Az AP hírügynökség alaposan körüljárta, hogy mi zajlik a Jobbikban.

Az AP is beszámolt arról, hogy lemondott mandátumáról Novák Előd, a Jobbik volt alelnöke. Az amerikai hírügynökség úgy fogalmazott: a magyar szélsőjobboldali Jobbik párt vezetője megpróbálja megszilárdítani hatalmát azzal, hogy visszavonulásra kényszerít egy kulcsfontosságú tagot.

A hírügynökségnek megszólalt a Political Capital elemzője, Juhász Attila is, aki azt mondta: ugyanezt már Orbán Viktor is megtette, amikor a lehetséges riválisait félreállította. Szerinte Vona Gábor azt akarja demonstrálni, hogy nem lehet letérni az általa kijelölt útról. A 2018-as parlamenti választásokra készülve Vona véget akar vetni a belső harcoknak, és szigorú, központosított irányítást akar a pártban – vélte Juhász.

Szerinte az is Vona dominanciáját jelzi, hogy Novák Előd felesége, Dúró Dóra, a kevés magyar képviselőnő egyike, nem kívánta kommentálni férje eltávolítását. Megjegyezte: az elmúlt időszakban a Jobbik nem tudott számottevően növekedni, mert Orbán bevándorlóellenes álláspontja sikeresnek bizonyult.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Novák távozása nem illeszkedik a pártnak azon erőfeszítésébe, hogy visszafogottabb színben tűnjenek fel, mert Vona új alelnökei, köztük Toroczkai László, nem kevésbé radikálisak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik