Közélet

Nem áll le Orbán bírálatával Amerika

sarah sewall (sarah sewall, )
sarah sewall (sarah sewall, )
Washington csak a demokratikus folyamatok megerősödését támogatja, sohasem konkrét szereplőket.

Az Egyesült Államok továbbra sem tartja megnyugtatónak a jogállamiság helyzetét Magyarországon. E téren inkább romló, mintsem javuló tendenciákat tapasztal, ezért folyamatosan hangot ad aggodalmainak a jövőben is – mondta a Klubrádiónak Sarah Sewall. Aggodalmaikat azzal magyarázta, hogy Magyarország olyan útra lépett, amelyen központosítják a hatalmat, korlátokat emelnek azon független intézmények munkája elé, melyeknek az lenne a feladatuk, hogy kritikusak legyenek a hatalommal szemben, biztosítsák a jogállam működését.

Sarah Sewall azt mondta: bár Magyarország kinyilatkoztatja, hogy az EU és a NATO aktív tagja és továbbra is szövetségese akar maradni, de a magyar kormány ezen szervezetek hitvallásával szembemegy. Az Egyesült Államok tiszteletben tartja, hogy különböző országok miként intézik határaik védelmét, milyen gyakorlatot követnek olyan nagy kihívások ügyében, mint a migráció és a bevándorlás, de azon van, hogy világszerte respektálják az országok a menekültek státusára vonatkozó nemzetközi szerződéseket – tette hozzá.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumi államtitkára a válságövezetek ügyeiért felelős, de az ő feladata annak nyomon követése is, hogyan érvényesülnek az egyéni és a kollektív jogok, miként működik a jogállam az Egyesült Államokkal szövetséges országokban. A diplomata azt már a Magyar Nemzetnek mondta, hogy a demokrácia védelme és a belpolitikai beavatkozás között van egy határvonal: Washington a demokratikus folyamatok megerősödését támogatja, és sohasem konkrét szereplőket.

Fékek, ellensúlyok, konspirációk

A lapnak azt mondta, a magyar kormány képviselőivel őszinte, de helyenként kemény hangvételű tárgyalása volt. Szerinte sok az olyan terület, ahol nem egyezik a magyar és az amerikai, a magyar és a transzatlanti közösség képviselőinek álláspontja. Ezek közé sorolta azokat a változtatásokat, amelyeket a magyar kormány az elmúlt években a fékek és ellensúlyok rendszerében vitt véghez. Aggasztónak nevezte, amikor amerikai vagy transzatlanti államok teljesen átlátható lépéseit, vagy a civil szféra megerősödését minden alapot nélkülöző konspirációs elméletekkel igyekeznek megmagyarázni.

Sarah Sewall nem tartja meglepőnek a sajtószabadság és a független igazságszolgáltatás elé gördített akadályokat, mert

amikor antidemokratikus erők hatalmuk konszolidációjára törekszenek, és el akarják kerülni a felelősségre vonást, gyakran veszik célba a független médiát és a fékek és ellensúlyok rendszerének más pilléreit.

Mint mondta, megérti, hogy ellenérzést kelt egyesekben, hogy az Egyesült Államok kívülről támogat egy bizonyos eszmét, de az nem igaz, hogy a magyar demokrácia állapotát szigorúbb mércével mérik, mint más, emberi jogi szempontból aggályosabb államokat. Aki így érzi, az alaposan tanulmányozza át az Egyesült Államok évente kiadott emberi jogi jelentéseit. A megállapítások összehasonlításával megbizonyosodhat arról, nem igaz, hogy az Egyesült Államok egy-egy országot külön kiválaszt.

Az államtitkár szerint a sajtószabadság nem sérülhet a terrorfenyegetettség látszólag magas szintje miatt. Ez olyan kérdés, amellyel az Egyesül Államok is többször szembesült, de idővel megtanulták, miként lehet elválasztani a kormány tevékenységére vonatkozó kritikát a biztonsági kockázatot jelentő közlésektől. Ez a kettő Magyarországon gyakran mintha összemosódna, bár más államban is tapasztalta, hogy a kormány igyekszik saját támogatása és a biztonság megőrzése közé egyenlőségjelet tenni. Ez egy hamis egyenlet – tette hozzá.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik