Közélet

Begurult Gambia elnöke, a pokolba küldte az ENSZ-t és az AI-t

Az a baja, hogy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárés az Amnesty International (AI) vizsgálatot követelt egy gambiai ellenzéki őrizetben bekövetkezett haláláról.

“Ban Ki Mun és az Amnesty International elmehetnek a pokolba! Kik ők ahhoz, hogy ezt követeljék?” – mondta Yahya Jammeh egy lapinterjúban. “Mi a baj? Gyakori, hogy emberek halnak meg őrizetben vagy kihallgatás során. Tessék, meghalt egyetlen egy ember, és vizsgálatot akarnak indítani? Senki sem fogja megmondani, mi legyen az országomban” – hangsúlyozta a világ egyik legszegényebb országának az elnöke.

Yahya Jammeh saját elmondása szerint büszke arra, hogy a nyugati országok diktátornak nevezik. Szerinte az afrikai országok vezetői bólogató Jancsik, saját magát a “fejlődés diktátorának” tartja. A gambiai elnök szerint, amikor átvette az ország vezetését, a nyugat-afrikai ország a világ egyik legszegényebbje volt, de ez már nem így van.

Van ellenzék, van parlament és egy megbízható egészségügyi rendszer – summázta az ország sikereit. Mi értelme a kétszámjegyű növekedésnek, ha az iskolás gyerekeknek dolgozniuk kell? – tette fel a kérdést. Yahya Jammeh 1994-ben vértelen államcsíny útján vette át az ország irányítását, 1996-ban választották elnökké. Azóta az ötévente megrendezett elnökválasztásokat sorra nyeri. “Addig leszek elnök, amíg Isten és a népem akarja” – szögezte le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik