Közélet

Tíz másodperce van az asztal alá bújni, ha kilövik a rakétát

Hónapok óta támadja az Iszlám Állam a törökországi Kilist. A helyieknek csak annyit mondanak a hatóságok: ne tüntessenek, ne gyülekezzenek.

„Kilisben soha nem tudtuk, milyen a terror. Megnyitottuk kapuinkat a háború elől menekülők előtt. De most itt van a háború a mi küszöbünkön” – mondta a Reutersnek Mehmet Baykal boltos, aki a szíriai határ mentén lévő török városban él. A környéken rendszeressé váltak az Iszlám Állam által végrehajtott rakétatámadások, a férfi már tudja, hogy tíz másodperce van az asztal alá bújni, ha hallja, hogy kilőttek egy újabb rakétát.

Január óta több mint hetven támadás volt, 21-en haltak meg, köztük gyerekek. Több ház összeomlott, a szülők már iskolába sem merik járatni a gyerekeiket. Az emberek azt akarják, hogy az állam tegyen valamit, de úgy érzik, magukra vannak hagyva.

Az elégedetlenség egyre nagyobb Erdogan elnökkel és a kormánypárttal szemben. A múlt hónapban könnygázzal oszlatták fel a rendőrök a helyieket, akik azután vonultak utcára, hogy egy rakétatalálat megölt egy embert, és megsebesített huszonhatot.

Még az a férfi is az állam tétlenségét kifogásolta, aki egyébként tagja a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának. Egy rakétatalálat az ő lakását is romba döntötte, de az állami szervek részéről senki még csak fel sem hívta, hogy legalább szóban a támogatásáról biztosítsa. Ehelyett azt mondják nekik, hogy ne gyülekezzenek, ne tiltakozzanak.

A török állam egyébként jó ideje hangoztatja, hogy szükség lenne egy biztonsági zóna létrehozására Észak-Szíriában, de a terv kevés támogatást kap a nyugati szövetségesek részéről. Az Egyesült Államokkal hónapok óta tárgyalnak arról, hogyan söpörjék ki az Iszlám Állam szélsőségeseit a határvidékről, de konkrét intézkedéseknek nem sok nyomát látni. Múlt héten Erdogan azt mondta: ha nem kap támogatást a szövetségesektől, Törökország egymaga tehet lépéseket.

Az elmúlt hónapokban tízezrek hagyták el Kilist, ahol egyébként sok szíriai is menedéket talált. Egy 23 éves aleppói férfi azt mondta: újra azt élik át, ami miatt elhagyták otthonukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik