Közélet

Nógrádi: „Ennyire ostoba egy rendőrfőnök nem lehet”

nógrádi györgy (nógrádi györgy)
nógrádi györgy (nógrádi györgy)
A biztonságpolitikai szakértő szerint garantált biztonság nincs.

Biztonsági okokból jelentkezzenek be a franciaországi labdarúgó-Eb-re kiutazó magyarok a kinti nagykövetségen. Ezt tanácsolta Nógrádi György az állami hírtévében. Az eseményre másfél millió turistát várnak, de minden helyet, ahol megfordulhatnak turisták, nem lehet megvédeni egy esetleges terrortámadásoktól. Rendkívüli mértékben őrzik a francia tengerpartot, de ha feltűnik egy csónak az Iszlám Állam harcosaira emlékeztető utasokkal, tökéletes a pánik. Ez nagyon rossz jel. Azt mutatja, hogy a lakosságot nem lehet felkészíteni éles helyzetre. Nógrádi György ezt annak kapcsán mondta, hogy Cannes-ban terroristának nézett filmesek okoztak pánikot.

A szakértő arról is beszélt, hogy Manchesterben egy pokolgépnek vélt gyanús, ám mint utólag kiderült, ártalmatlan csomagot találtak, ami miatt elmaradt a Manchester United-Bournemouth mérkőzés az angol labdarúgó-bajnokság vasárnapi, utolsó fordulójában. Az elemző szerint ilyen tévedésért fejeknek kellene hullani.

Ennyire ostoba egy rendőrfőnök nem lehet.

Ezek az esetek is azt mutatják, hogy nincs tökéletes biztonság. Franciaország a labdarúgó-Európa-bajnokság rendezőjeként nyilván mindent meg fog tenni a biztonságért, de ennyi ember védelme lehetetlen. Nógrádi György szerint valószínű, hogy a terroristák sem a legjobban védett területeken követnének el merényletet, hanem kevésbé felügyelt helyszíneken, külső kerületben, bevásárlóközpontban, moziban, színházban. Ennyi helyet ugyanúgy lehetetlen védeni, mint Franciaország rendkívül hosszú határait.

A szakértő azt mondta, hogy szerinte a kiutazó magyarok rendkívül nagy százaléka nem regisztráltatja majd magát, mert ez következik az eddigi magyar történelemből. A délszláv háború idején a térségben tartózkodó magyarok nem indultak haza, ellentétben a németekkel, akik megfogadták kormányuk kérését. A magyar kurucmentalitású, maradt. Szerinte azonban, aki kiutazik Franciaországba, az vigye magával a nagykövetség telefonszámát, igenis jelentkezzen be, közölje nevét, érkezési és tervezett hazautazási idejét. Ez egy telefonnal, e-maillel elintézhető. Titkosszolgálati emberek is kiutaznak ugyan, hogy vigyázzanak a kintiekre, de garantált biztonság nem csak Franciaországban, sehol a világon nincs. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik