Közélet

Cser Ágnes 3 év alatt 4 béremelést akar

Szerinte már idén kézzelfogható eredménye lesz a bértárgyalásoknak.

Júliustól az állami fenntartású intézmények munkavállalóinak kamarai tagdíját az állam átvállalja, megindul az egészségügyben foglalkoztatottak bérfelzárkózása is – mondta a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke az M1 aktuális csatornán.

Cser Ágnes közölte, hogy a szakdolgozók esetében idén átlagosan 20 százalékos bérfejlesztés körvonalazódik, a szakszervezet pedig szeretné elérni, hogy a következő három évben négy alkalommal is legyen béremelés. Emellett közel a megállapodás a minimálbér és a garantált bérminimum közötti évek alatt felhalmozódott összecsúszások kiegyensúlyozásáról.

Jelenleg ugyanis a 10-20-30 éve, rendkívüli felkészültséget igénylő munkát végző dolgozók ugyanannyit keresnek, mint akik most jöttek az ágazatba dolgozni – tette hozzá. A szakszervezeti vezető szerint az egészségügyi ágazatban 80 ezer szakdolgozó van, 20 ezer alatti az aktív orvosok száma, ezen felül mintegy 25 ezer gazdasági-, műszaki háttérfoglalkoztatott munkavállaló van, az ő bérfejlesztésük még nyitott kérdés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik