Közélet

Kiss László tettestársát nem érdekli a nemi erőszak ügye

A képen balról jobbra: Csikány József, Fábián Béla, Kiss László és Lantos László.
A képen balról jobbra: Csikány József, Fábián Béla, Kiss László és Lantos László.
Nem követi a korábbi úszókapitány példáját, nem kér bocsánatot és nem foglalkozik az üggyel. Kiderült, Kiss vízipólósokkal is erőszakoskodhatott.

Pénteken a Bors alapján megírtuk mi is, hogy bár Kiss László már bocsánatot kért az 55 évvel ezelőtt történt csoportos nemi erőszak áldozatától, Takáts Zsuzsannától, az ügyben szintén elítélt Lantos Zoltán ezt nem tette meg. Ő felháborodva azzal kereste meg a bulvárlapot, hogy személyiségi jog megsértése és becsületsértés miatt más szerkesztőségekkel együtt bepereli őket, és feljelentést tesz a rendőrségen és az ügyészségen.

A lap azt szerette volna, ha Lantos újra elmondja, mi a véleménye a történtekről, de ő indulatosan reagált:

Az Elnöki Tanács határozata értelmében én büntetlen előéletű vagyok, a nevemet senki sem használhatja fel a beleegyezésem nélkül! Én egy 1961-es üggyel egyetlen pillanatig sem foglalkozom. Ebben az ügyben nem kívánok nyilatkozni, az úgy történt, ahogy történt, én tudom, hogy történt. Értsék meg, ezzel az üggyel nem foglalkozom, mondta.

Majd elköszönt, nem reagált a bocsánatkérést firtató kérdésre.

Nagy Henrik, Takáts ügyvédje a lapnak azt mondta, jogi értelemben Lantos László valóban büntetlen előéletű.

„Tudvalévő, hogy nem csak az elnöki kegyelemben részesülők mentesülnek a priusztól, hanem a büntetés letöltése után – bizonyos idő elteltével – a bűnelkövetők is a hátrányos jogi következményektől. Sőt: kaphatnak erkölcsi bizonyítványt. A bűnbánat amúgy nem jogi, hanem erkölcsi kérdés. Ügyfelemnek jólesett, hogy Kiss László férfiasan felvállalta a találkozást, Lantos úrtól nem várja el a bocsánatkérést, ezt a döntést Lantos úr lelkiismeretére bízzuk”, mondta.

Pólósok

Korábban azt is megírtuk, hogy a Takáts elleni erőszak elkövetése előtt fél évvel Kisst fegyelmi úton tiltották el az uszodák látogatásától, amihez egy csoportos nemierőszak-kísérlet vezetett, ami 1960. december 30-án történt.

Az ügyet akkor a Magyar Úszó Szövetség házon belül kezelte, de a Takáts-ügyben indított perhez benyújtották ennek az esetnek a dokumentációját is, mivel az egyik elkövető, nevezetesen Kiss, mindkét ügyben szerepelt.

A Fővárosi Bíróság a később megszületett ítéletében idéz a szövetség papírjából, miszerint 1961. január 26-tól április 26-ig „mindennemű sporttevékenységtől és az összes uszoda látogatásától” eltiltották, kizárták a válogatott úszókeretéből is.

Az eltiltás alapja az volt, hogy Kiss és két társa 1960. december 30-án az „uszoda szabad részében körülfogták F. Marianna 18-ik életévében lévő lányt, akit nyomban fogdosni kezdtek minden testrészén, így lábát, melleit és nemi szervét is megfogták, bár részletesen nem volt tisztázható, hogy a három úszó közül a kinek milyen szerepe volt.”

A Blikk egy korabeli Népsport-publicisztika alapján azt írja, vízipólósokkal erőszakoskodott Kiss. A sportlap akkoriban a Határozottabb intézkedéseket! című cikkében azt írta a bulvárlap szerint, hogy:

„A Ferencvárosi Torna Club nyilatkozatában hangsúlyozza a nevelőmunka megjavítását. De vajon nem lett volna-e célszerű már a télen napirendre tűzni ezt, amikor szintén hasonló ügy fordult elő az uszodában? Akkoriban is hárman vétettek a sportelkölcs ellen: egy úszó és két vízilabdázó. S a fenyítés, a büntetés gyengének bizonyult. A cselekedetet nem követte elég hatékony felelősségrevonás, s most ugyanaz az FTC-úszó ismét ott szerepel a tettesek között.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik