Közélet

Politico: páriának érzik magukat a brüsszeli magyarok

Az is előfordult, hogy egy ott tanuló magyar diákot gonosznak neveztek az osztálytársai az ország menekültpolitikája miatt.

Páriának érzik magukat a brüsszeli magyarok az ország politikája miatt – derül ki a Politico riportjából. Ez a mindennapokra is rányomja a bélyegét az Európai Unió fővárosában.

A portál emlékeztet: Navracsics Tibor hiába rendelkezett erős háttérrel az EU-biztosi pozícióhoz, nehéz helyzetben volt, amikor alkalmasságáról kellett meggyőzni az EP-képviselőket. Végül a kultúra, oktatás, ifjúság és sport területét kapta meg, amelynek szabályozása egyébként teljes mértékben a tagállamok hatáskörébe tartozik. Várhelyi Olivér, Magyarország EU-nagykövete úgy vélte: ez büntetés lehetett azért, amiért Orbán Viktor szembeszegült Jean-Claude Juncker főbiztosi kinevezésével.

A Politiconak név nélkül nyilatkozó magyar tisztségviselő sarkosan fogalmazott: „úgy lehet túlélni a Bizottságban, ha letagadjuk, hogy magyarok vagyunk”.  Várhelyi nagykövet ennél visszafogottabb volt, de elismerte, hogy javítani kell pozícióinkat Brüsszelben. Megjegyezte: Navracsics hivatalán kívül egyetlen magyar tisztségviselő van a bizottságban, aki halászattal foglalkozik, noha nincs is tengerünk.

Az ugyancsak tízmilliós Portugáliának, vagy a 11 milliós Belgiumnak két-két főigazgatója van a testületben, nekünk egy sem. A két magyar helyettes főigazgató egyike hamarosan nyugdíjba megy, Andor László EU-biztos szerint azonban nem valószínű, hogy megint magyar kapja meg a helyét. „Orbán megnehezíti a kinevezéseket” – mondta, kifejtve: az ország elszigeteltsége miatt nehéz lobbiznunk.

Sőt, Andor arról is beszélt, hogy az ország helyzete a Brüsszelben dolgozó magyarok mindennapi életét is megnehezíti. Amikor megtudják róluk, hogy magyarok, távolságot tartanak tőlük, és az is előfordult, hogy egy középiskolás diákba belekötöttek, gonosznak nevezték, a magyar menekültpolitikából kiindulva.

Szájer József fideszes EP-képviselő azt mondta: az Európai Bizottság nem semleges intézmény, amit a magyar kormány tesz, az Navracsics Tiboron is lecsapódik. Egy meg nem nevezett kollégája szerint Navracsics ezzel tisztában van, ezért körültekintően végzi munkáját, és visszavett európai politikai ambícióiból is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik