Tölgyessy Péter (Array)
Közélet

Orbán már kisebbségben, rendszere “egy zsákutcás modell”

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 05. 10. 07:22

A Fideszt 2002 óta rendszeresen túlmérik a közvélemény-kutatások – mondta Tölgyessy Péter.

A politikai elemző, alkotmányjogász az InfoRádió Aréna című műsorában emlékeztetett rá, hogy 2002-ben is 12 százalékpontos előnyt mutattak a közvélemény-kutatások, a Fidesz mégis veszített.

Most szerintem minden korábbinál nagyobb ez a túlmérés, az időközi választások is ezt mutatták.

Tölgyessy Péter szerint ugyan olyan helyeken voltak az időközi választások, például Salgótarjánban, ahol nem jó a Fidesz helyzete, ő mégis úgy véli, jóval kisebb a különbség a kormánytöbbség és az ellenzék között.

Ez részint természetes is, hiszen a ciklus közepén vagyunk, ilyenkor vannak a legmélyebben a kormánypártok.

A túlmérés részben annak köszönhető, hogy a társadalmat a Fidesz nyomás alatt tartja, a média többsége a Fideszhez tartozik, az emberek nem nyilatkoznak arról, kire szavaznának.

A Fidesz ma is a legjobban szervezett kisebbség. Most bátrabb vagyok, mint 2002-ben, amikor hittem a közvélemény-kutatásoknak, jobban hallgatok a politikai ösztönömre, de szerintem a miniszterelnök is így gondolkodik. Orbán Viktor nemhogy 10 százalékot, de 1 ezreléket sem kockáztathat.

Az elemző megismételte, hogy a miniszterelnök nagy tűzijátékra készül a következő évben. A 2017-es büdzsé is költekező választási költségvetés lesz, Orbán jó időzítésével 2017 nyarán jöhetnek nagy dobások.

Könnyen lehet, hogy még a miniszterelnök sem tudja, mi lesz az, de a Fidesz a nagy dobásait mindig úgy valósítja meg, hogy nem a költségvetést használja fel, hanem elveszi a másét, és szétosztja.

A Fidesz semmiképpen nem engedheti, hogy az ellenzék legyőzze – tette hozzá.

Az ellenzék többsége börtönben vagy külföldi emigrációban szeretné látni a Fidesz politikusait, ezt a kockázatot nem vállalhatják. A Fidesz nem fog békésen belemenni a késbe,ahogy 2002-ben belement. Ezért a Fidesz mindent fel fog használni a győzelem érdekében, a politikai ellenfelek támadását és a más pénzéből való költekezést is.

Tölgyessy Péter a műsorban ismét emlékeztetett rá, hogy új rendszerváltás történik.

Orbán Viktor valami olyasmit próbál csinálni a kapitalizmussal, de a demokráciával is, amit Kádár János csinált.

A kormányfő otthonossá akarja tenni a rendszert a magyaroknak, akik úgy érezhetik, hogy 25 év elég lehetett az előző rendszernek a bizonyításra. Az ellenzék hiába emleget zsarnokságot, korrupciót, mert a magyarok ezt megszokták. A baloldal a Sátán szerepét kapta az orbáni mitológiában, a Jobbik pedig a fiatal lázadóét. A baloldal szinte nem is létezik ennek a generációnak.

Tölgyessy Péter szerint ugyan iszonyú nagy az elégedetlenség az országban, de az ellenzéki pártok között ő nem lát olyat, amely képes lenne azt egységes erővé szervezni.  Ugyanakkor, ha nagyon nagy az elégedetlenség, ez bármikor nagyon erőssé válhat, átfordulhat. Az elemző a miniszterelnök helyében tartana is ettől, hiszen a Fidesz tudja a legjobban (’89-ben ez történt), hogy egy új és tiszta erő milyen veszélyes lehet, ha a sok elégedetlenség “összekötődik”.

Az Orbán-rendszer sikert nem tud adni, bűnbakot viszont igen, mert ebben profi. Ugyanakkor nagyon komoly gondot fog okozni, ha Európában helyreáll a rend és a szokványos politika folytatódik. Az elemző szerint Orbán rendszerének még kitart a felhajtóereje, de alapvetően mégis egy „zsákutcás modell”, ha komolyan ütköznie kell a Nyugattal, az könnyen egy újabb rendszerváltáshoz vezethet minket.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C) makes his way to board Air Force One in Riyadh as he head with the First Lady to Israel on May 22, 2017. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.