Székesfehérvár, 2015. január 23.Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara IV. Kárpát-medencei Gazdasági Fórumán Székesfehérváron, a Fejér Megyei Kormányhivatalban 2015. január 23-án.MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Közélet

Majdnem 650 millió forintot kapott az MNB alapítványaitól a Vs.hu és a We Love-csoport

Kerner Zsolt
Medvegy Gábor
Kerner Zsolt, Medvegy Gábor

2016. 04. 22. 20:33

Különös kifizetések az MNB alapítványainak irányából.
Korábban a témában:

Az MNB mind a hat pártalapítványa nyilvánossá tette azokat az 5 millió forint feletti egyszeri, vagy támogatási szerződéseket, amelyeket 2016 március 31-ig kötött.

Nem magától természetesen, az Alkotmánybíróság kötelezte erre.

Az Ab március végén, Áder János javaslatára dobta vissza azt a fideszes törvényjavaslatot, miszerint bizonyos pénzek elveszítik közpénz jellegüket, ha az MNB-től az alapítványokhoz kerülnek. Korábban az MNB-nél nem szerették volna megmondani, mire költötték a pénzüket az alapítványok, ezért került elő a javaslat.

Az alapítványok most fel is rakták a szerződéseket. Persze nem tolták őket az orrunk elé, egy szűkszavú közleményt adtak ki, majd a tevékenységre, működésre vonatkozó adataik menüpont alá, a 2.5-ös és 2.8-as ponthoz linkelték őket. Mivel mind a hat alapítvány kötött sima szerződéseket és támogatási szerződéseket is, a pénzeket 12 táblázatból lehet kikeresni.

A jegybank alapítványainak költésében elég előnyös helyzetben volt a New Wave cégcsoport, amely a Vs.hu kiadója, és tavaly megvették az Origót a Telekomtól. A New Wave Production, New Wave Media és a cégcsoporthoz tartozó, We Love Budapestet és We Love Balatont kiadó We Love Publishing

összesen 642 255 760 forintot kapott az MNB alapítványaitól.

A New Wave Media és New Wave Production a cseh BAWACO befektetői csoporton keresztül állítólag Szemerey Tamáshoz, Matolcsy György unokatestvéréhez kötődik, a We Love Publishing kiadónak pedig ugyanaz a Száraz István az ügyvezetője, és tulajdonos benne a New Wave Media is.

A részletes adatokat ebben a táblázatban láthatják:

Lebhardt Olivér, a Vs.hu főszerkesztője a Kreatívnak nyilatkozott. Ebben azt mondta, a pályázatokról a szerkesztőség tagjai nem tudtak, de ő igen.

A Pallas Athéné Alapítványok olyan célokra írtak ki pályázatot, amelyek fontos társadalmi jelenségek, a médiában elhanyagolt témák korszerű vizuális, dokumentumfilmes és multimédiás feldolgozásáról szóltak. Az ilyen jellegű közszolgálati tartalmak a világon mindenhol részben pályázati forrásokból készülnek, mi is igyekszünk ezekhez támogatást szerezni. Ilyen forrás lehet a Robert Bosch Alapítvány, a Google Innovációs díj, de akár az MTVA dokumentumfilmes pályázata is. A Pallas Athéné Alapítványoknál olyan témákkal pályáztunk, amelyek az alapítványok céljai között is szerepeltek: pénzügyi tudatosságra nevelés, a kkv és startup-kultúra erősítése, geopolitika, duális képzés vagy a határokon túli magyar oktatás ügyei.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

On 20.07.2017 more than 10000 people protested in front of the presidential palace in Warsaw against the ongoing process of changing the judicial system of the country. - NO WIRE SERVICE - Photo: Jan A. Nicolas/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.