Közélet

Majdnem 650 millió forintot kapott az MNB alapítványaitól a Vs.hu és a We Love-csoport

Különös kifizetések az MNB alapítványainak irányából.

Az MNB mind a hat pártalapítványa nyilvánossá tette azokat az 5 millió forint feletti egyszeri, vagy támogatási szerződéseket, amelyeket 2016 március 31-ig kötött.

Nem magától természetesen, az Alkotmánybíróság kötelezte erre.

Az Ab március végén, Áder János javaslatára dobta vissza azt a fideszes törvényjavaslatot, miszerint bizonyos pénzek elveszítik közpénz jellegüket, ha az MNB-től az alapítványokhoz kerülnek. Korábban az MNB-nél nem szerették volna megmondani, mire költötték a pénzüket az alapítványok, ezért került elő a javaslat.

Az alapítványok most fel is rakták a szerződéseket. Persze nem tolták őket az orrunk elé, egy szűkszavú közleményt adtak ki, majd a tevékenységre, működésre vonatkozó adataik menüpont alá, a 2.5-ös és 2.8-as ponthoz linkelték őket. Mivel mind a hat alapítvány kötött sima szerződéseket és támogatási szerződéseket is, a pénzeket 12 táblázatból lehet kikeresni.

A jegybank alapítványainak költésében elég előnyös helyzetben volt a New Wave cégcsoport, amely a Vs.hu kiadója, és tavaly megvették az Origót a Telekomtól. A New Wave Production, New Wave Media és a cégcsoporthoz tartozó, We Love Budapestet és We Love Balatont kiadó We Love Publishing

összesen 642 255 760 forintot kapott az MNB alapítványaitól.

A New Wave Media és New Wave Production a cseh BAWACO befektetői csoporton keresztül állítólag Szemerey Tamáshoz, Matolcsy György unokatestvéréhez kötődik, a We Love Publishing kiadónak pedig ugyanaz a Száraz István az ügyvezetője, és tulajdonos benne a New Wave Media is.

A részletes adatokat ebben a táblázatban láthatják:

Lebhardt Olivér, a Vs.hu főszerkesztője a Kreatívnak nyilatkozott. Ebben azt mondta, a pályázatokról a szerkesztőség tagjai nem tudtak, de ő igen.

A Pallas Athéné Alapítványok olyan célokra írtak ki pályázatot, amelyek fontos társadalmi jelenségek, a médiában elhanyagolt témák korszerű vizuális, dokumentumfilmes és multimédiás feldolgozásáról szóltak. Az ilyen jellegű közszolgálati tartalmak a világon mindenhol részben pályázati forrásokból készülnek, mi is igyekszünk ezekhez támogatást szerezni. Ilyen forrás lehet a Robert Bosch Alapítvány, a Google Innovációs díj, de akár az MTVA dokumentumfilmes pályázata is. A Pallas Athéné Alapítványoknál olyan témákkal pályáztunk, amelyek az alapítványok céljai között is szerepeltek: pénzügyi tudatosságra nevelés, a kkv és startup-kultúra erősítése, geopolitika, duális képzés vagy a határokon túli magyar oktatás ügyei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik