Közélet

„Mise után meccsre mennék” – tüntetnek a kereskedelmi dolgozók

Szomorú nekik a vasárnap, a szakszervezeti elnök szerint a vasárnapi nyitvatartást szabályozó legszigorúbb törvény után most a legliberálisabb szabályozás lépett érvénybe Magyarországon.

Bár az elmúlt egy évben a magyarok többsége a háta közepére nem kívánta a törvénnyel előírt vasárnapi boltzárat, most sem felhőtlenül boldog mindenki, hogy eltörölték a jogszabályt. Erre a vasárnapra a Nemzetgazdasági Minisztérium elé hirdetett tüntetést a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, amelynek keretében petíciót adnak át a tárca képviselőjének.

24.hu / Kaufmann Balázs
24.hu / Kaufmann Balázs

14 órára mintegy százan gyűltek össze a Honvéd utcában, akik az ellen tiltakoznak, hogy vasárnap is munkába állíthatják őket. „Nem kérünk a vasárnapi kényszermunkából”, „Emberek vagyunk, nem bábok” – olvasható a tüntetők tábláin, de a legfrappánsabb talán a „Mise után meccsre mennék!” feliratú transzparens. A demonstrációra egyebek mellett a „Szomorú vasárnap” című dallal hangoltak a szervezők.

24.hu / Kaufmann Balázs
24.hu / Kaufmann Balázs

Sáling József, a KASZ elnöke beszédében kifogásolta, hogy múlt pénteken még egyeztetést ígért a kormány, hétfőn már „öncélúan” bejelentette a nyitvatartást. Eddig Európa legszigorúbb vasárnapi zárvatartást szabályozó törvénye volt Magyarországon, hétfő óta a legliberálisabb – jelentette ki. Az érdekképviselet egyeztetést és száz százalékos vasárnapi bérpótlékot vár, követeléseik között az is szerepel, hogy legyen önkéntes a vasárnapi munka, és a munkáltatók gondoskodjanak a megfelelő létszámról.

24.hu / Kaufmann Balázs
24.hu / Kaufmann Balázs

Szalóki Ági énekes is felszólalt, aki egy héttel ezelőtt arról írt egy sokak által megosztott Facebook-bejegyzést, hogy számos munkavállaló kiszolgáltatottságból, és nem szabad akaratból dolgozik vasárnap, míg mások az időhiány miatt kényszerülnek vasárnapi bevásárlásra, de ő úgy véli: ha nyitva lesznek vasárnap a boltok, az időhiány akkor sem szűnik meg számukra.

24.hu / Kaufmann Balázs
24.hu / Kaufmann Balázs

A munkavállalók képviseletében felszólaló Melis Lászlóné, egy multicég dolgozója egyebek mellett a KDNP-t és „magukat kereszténynek valló” tagjait ostorozta. „Hol vannak most?” – tette fel a kérdést. Egy apa is a színpadra állt két fiával – „az anyjuk nem lehet itt, mert dolgozik”, mondta.

24.hu / Kaufmann Balázs
24.hu / Kaufmann Balázs

A demonstráció végén átadták a szakszervezet petícióját a minisztérium képviselőjének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik