blurred businessman is working in office , focus is on eyeglasses
Közélet

Százmilliókat kapott NBH-tanulmányokért a Political Capital

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 04. 14. 08:47

Az akkor még Somogyi Zoltán és Szabados Krisztián érekeltségébe tartozó Political Capital (PC) 2006 és 2010 között 432,2 millió forint állami megbízást kapott. Ennek felét, 190 millió forintot az NBH-tól – írta meg a Magyar Idők. A lap kérte ki a tanulmányokat, ezt először megtagadták, majd mégis kötélnek álltak és a napokban a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) utódjaként működő Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) internetes oldalán nyilvánosságra hozta őket. A Magyar Idők érdekes részleteket talált az 53 dokumentumban.

A lap szerint balliberális kötődésű PC a Gyurcsány-kormány idején többek között arra tett javaslatot, hogy

  • imázsfilmmel szedjék rendbe az UD-botrány után megtépázott népszerűségét
  • az NBH munkatársai rendszeresen publikáljanak a Népszabadságban, a HVG-ben, a Magyar Narancsban és a Figyelőben. Többek között „demokráciaértelmezési írások” és „Mi lett volna, ha” jellegű írások publikálását kezdeményezték
  • az NBH évkönyveit a titkosszolgálat munkatársai forgalmasabb tereken osztogathatnák.

A Magyar Nemzet is átnézte a tanulmányokat, ők is figyelemreméltó megállapításokat találtak. A lap szerint  az 53 dokumentumból 18 foglalkozik a “szélsőségesekkel”, szemmel tartották a Jobbik megmozdulásait, tüntetéseit, lakossági fórumait, hetente írtak beszámolókat. Rendszeresen monitorozták a médiát, azok a tudósítások, amelyek pozitív színben tüntették fel az NBH-t, kékkel kerültek a grafikonra, és a „korrekt tájékoztatás” címkét kapták, amelyek viszont bírálták az intézményt, piros színt kaptak, és a „nem tényszerű” minősítésben részesültek. Az NBH megújulásához olyan tanácsokkal járultak hozzá, mint például, hogy a hivatal rendszeresen ápolja sajtókapcsolatait, ehhez széles körű sajtólista szükségeltetik, fontos az “újságírókhoz fűzött kapcsolat”, amely „bensőségesebbé, már-már személyesebbé válik”.

A belső életet csapatépítéssel erősítették volna, mivel az javítja a “munkahelyi közérzetet”, hivatali „adok-veszek oldal” létrehozását is sürgették, ahol a munkatársak eladhatják „holmijaikat”, ezáltal erősítve a csapatösszetartást és javaslatuk szerint jeles ünnepeken a főigazgató akár személyesen is felkeresheti beosztottait, személyesen köszöntve őket.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.