Közélet

Vasárnapi nyitvatartás: Orbán már egy hete irányba állította Rogánt és Vargát

A Népszabadság egy kormánytagtól szerzett információi szerint Orbán Viktor már egy héttel a vasárnapi boltzár eltörlésének bejelentése előtt kiadta Rogán Antalnak és Varga Mihálynak, hogy kezdjék el kidolgozni az erről szóló jogszabályt.

Jó, ha a töltény a tárban van. Hátha meg kell húznunk a ravaszt

-állítólag ezekkel a szavakkal adta ki az utasítást a miniszterelnök. Orbán Viktor mellett Habony Árpád és Rogán Antal dolgozott a visszalépés forgatókönyvén a kormányzati forrás szerint, Varga Mihályra – Rogán mellett – pedig a jogszabály-előkészítás feladata hárult.

Nagyot nyerhetett volna az MSZP

A vasárnapi Fidesz-elnökségi ülés lehetett az első olyan tanácskozás, ahol már szinte tényként hangzott el, hogy a kormány visszavonulót fúj, de zárt körben már hetek óta téma a visszalépés. A hátraarc oka, hogy úgy vélték, érvényes és eredményes lehet a népszavazás, ráadásul a másik két népszavazási kedeményezést – a termőföldek leállításáról és az állami vezetők bérplafonjáról – is megtámogatta volna a boltzár ügye. Ráadásul az MSZP az aláírásgyűjtés során egy új országos adatbázist tudott volna felépíteni.

A napilap értesülései szerint az ellenszegülő KDNP-seken kívül Lázár János kancelláriaminiszter és Balog Zoltán emberi erőforrásokért felelős miniszter sem akarja megszavazni a boltzár visszavonásáról szóló javaslatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik