Közélet

Meredek elképzeléseket szondáztatott a kormány a Századvéggel

kutatás
kutatás

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a VS.hu megszerezte a Századvég által a kormánynak készített, milliárdokba kerülő tanulmányokat. Az már a portál cikksorozatának első két részéből is kiderült, hogy az állami megrendelésekkel jelentősen ellátott Századvég munkájában sok a teljesen felesleges, mindössze az oldalak számát szaporító dokumentum.

A harmadik részben a kutatás érdemibb megállapításait veszik számba.

  • 2012 márciusában azt kérdezték 834 véletlenszerűen kiválasztott személytől, hogy szükség esetén részben vagy egészben hajlandóak lennének-e lemondani egyes TB-ellátásokról – például az ingyenes kórházi kezelésről vagy nyugdíjról – ha cserébe kevesebb járulékot kellene fizetniük?
  • Egy hónappal később az érdekelte őket, hogy a válaszadók hajlandóak lennének-e többet fizetni azért, hogy továbbra is biztosítva legyen környezetükben az oktatás és az egészségügyi ellátás, illetve azért, hogy a kulturális intézmények működése ne kerüljön veszélybe.
  • 2012 júniusában arról kérdezték az alanyokat, hogy mit szólnának, ha a nyugdíj megállapításánál figyelembe vennék a vállalt gyerekek számát. A legtöbben ellenezték az elképzelést.
  • Ahogyan a többség nem értett egyet azzal sem, hogy alkoholt csak kijelölt, nemzeti boltokban lehessen vásárolni és a pályakezdők csökkentett minimálbére sem nyerte el a válaszadók tetszését.
  • Azt is tesztelték, hogy szükség lenne-e nemzeti bulvárlapra. Nem. A legtöbben viszont továbbra is szívesen látták volna Alföldi Róbertet a Nemzeti Színház élén.
  • Nem sokkal az emlékezetes éhségmenet után azt kérdezték, hogy meg lehet-e élni az akkori közmunkás minimálbérből, 49 500 forintból. A megkérdezettek 90,4 százaléka – még a bevallásuk szerint jobboldali elkötelezettségűek is – egyértelmű nemmel felelt a kérdésre.
  • Egy 2013 szeptemberi kutatásból derült ki, hogy a megkérdezettek nagyobb része nem értékeli a stadionépítéseket.

Pontosan célzó fegyvert kaptak

A cikk szerint a szerződés három éve alatt készült több mint száz felmérésben minden egyes kérdés után a válaszadó korát, nemét, foglalkozását, jövedelmi helyzetét és politikai irányultságát is rögzítették a kutatásokban,

így egy viszonylag világos kép rajzolódott ki arról, mely csoportra milyen intézkedéssel lehetne hatással lenni.

Az összegzés egy 2012-es energetikai tárgyú felmérést hoz példaként, amelyből kiderül, hogy az MSZP-s és jobbikos szavazókat kazánfelújítási programmal, az LMP-vel szimpatizálókat a távfűtés korszerűsítésére adott támogatással, a DK-sokat pedig egy konvektorcsere programmal lehet megszólítani.

A közvélemény-kutatások érdekessége még, hogy a válaszadók pártpreferenciájának felmérésénél a kezdetektől a választási lehetőségek közt szerepeltették Gyurcsány Ferenc frissen alakult pártját, a Demokratikus Koalíciót, pedig a szervezet támogatottsága 2012 elején még a 2 százalékot sem érte el. A teljes cikkben megnézheti a grafikonokat is.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke hétfőn sajtótájékoztatón közölte, hogy hűtlen kezelés gyanúja és közérdekű adat visszatartása miatt feljelentést tesznek a tanulmányok ügyében. A Századvég Alapítvány szintén hétfőn jelentette be, hogy sajtó-helyreigazítási pert indítanak a VS.hu ellen, mivel nem igaz, hogy a kormány 4 milliárd forintot fizetett a 77 ezer oldalnyi kutatásért, a portál cikkeiben pedig számos csúsztatást véltek felfedezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik