Biztonsagi-or(210x140)(5).jpg (biztonsági őr,)
Közélet

Fantomcégek beiktatásával őriznek több állami hivatalt is

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 04. 12. 12:14

A milliárdos bevételű, több fontos állami hivatal őrzését végző Bizalom Vagyonvédelmi Zrt. fantomcégeken keresztül alkalmazza vagyonőreit – erről panaszkodtak a vs.hu-nak érintett, nevük elhallgatását kérő biztonsági őrök. A Bizalom Zrt. gondoskodik többek között a Fővárosi Állat és Növénykert, az Országos Bírói Hivatal, a Budapesti Corvinus Egyetem, a VII. kerületi önkormányzat és a Fővárosi Kormányhivatal biztonságáról is.

A Bizalom Zrt. jellemzően többszörös alvállalkozói lánc végén álló munkaerőre bízza a munkavégzést, a cégadatok szerint 112 főt foglalkoztatnak, ennyi emberrel képtelenség lenne elvégezni a megbízásokat.

Felelősségre vonhatják az őröket

A cikk szerint a dolgozókat papíron foglalkoztató kft.-k csak néhány hónapig aktívak, halmozódó köztartozásaik miatt az adóhatóság végrehajtást rendel el ellenük, majd dolgozóikat átveszi egy másik vállalkozás. A vs.hu forrásai szerint csak az alvállalkozói kört koordináló összekötő állandó a történetben: ő osztja, szervezi a takarítók, vagyonőrök munkáját, ő végzi a papírmunkát is.

Az alvállalkozások köztartozásai miatt több vagyonőr is nehéz helyzetbe került: volt, aki a nyugdíjemelést bukta el, más az orvostól tudta meg, hogy nincsen egészségbiztosítása, de olyan is akadt, aki nem tudott hitelt felvenni, mivel munkáltatója a hitelintézet szerint nem volt megbízható.  A biztonsági őrök arról beszéltek, hogy öt év alatt már a tizedik alvállalkozó alkalmazottjaként szolgálnak.

A portál megkereste a Bizalom Zrt.-t is, Túróczi Antal szerint a vagyonőröktől kapott információk nem felelnek meg a valóságnak, ezért azokról érdemben nyilatkozni sem tudott. Azt azért hozzátette, hogy a nyilatkozó vagyonőrök megszegték a társaság általános őrszolgálati szabályzatának titoktartásra vonatkozó részét, ami felelősségre vonáshoz vezethet. Az alvállalkozói kapcsolatokról üzletpolitikájuk miatt nem kívánt nyilatkozni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.