Közélet

DK: a parlament minél hamarabb szavazzon a boltzár feloldásáról

A Demokratikus Koalíció (DK) azt szorgalmazza, hogy az Országgyűlés a lehető leghamarabb szavazzon a vasárnapi boltzár feloldásáról és az azt követő héten már nyithassanak ki a boltok.

Gréczy Zsolt szóvivő hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az Orbán-kormány vereséget szenvedett a vasárnapi boltzár ügyében és Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter bejelentése a vereség beismerése.

Az ellenzéki politikus úgy értékelte, a miniszter indokai köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, mert a számok is azt igazolják, hogy nem volt helyes bevezetni a boltzárat. Több ezren veszítették el az állásukat, több milliárd adóbevétel esett ki azért, mert a határok mentén lakók külföldre jártak vásárolni.

A DK saját személyes győzelmének is tekinti a tiltás feloldását, mert ők nyújtották be az ügyben az első népszavazási kezdeményezést, tette hozzá Gréczy Zsolt.

Rogán Antal a hétfői kormányülés szünetében jelentette be, hogy a kabinet a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényi szabályozás visszavonását javasolja a parlamentnek. A tárcavezető a döntést egyebek mellett azzal magyarázta, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalma megosztó kérdésnek bizonyult az elmúlt egy évben.

A DK hétfőn minden képviselő parlamenti ülőhelyére kitett egy ívet, hogy az érintettek nyilatkozzanak offshore-ügyekben való érintettségükről, tudatta a párt alelnöke, Varju László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik