Közélet

Orbánt félteneTEK nem kell

Vigyáznak rá. A TEK ismét lezárta háza környékét. A rendőrség is bekeményít.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója három hónappal ismét meghosszabbította a kormányfő budai otthonának védelmét. Hajdu János vezérőrnagy ezúttal is felülvizsgálta a még 2013. október 3-án kiadott intézkedését, és most is úgy látta, azt indokolt meghosszabbítani „2016. április 1-én 00.00 órától a szükséges ideig, de legkésőbb 2016. június 30-án 24.00 óráig”.

2013. október 3-án egyébként az izraeli nagykövet látogatására hivatkozva zárták le Orbán Viktor házának környékét, azóta gyakorlatilag a terrorelhárítás folyamatosan ellenőrzi a környéket, mivel a területen továbbra is védett személyek laknak.

A TEK-főigazgató indoklása szerint ezért, ugyanúgy, mint a nagyköveti látogatás idején, ha kell az érintett útvonalat, közterületet lezárhatják, a forgalmat korlátozhatják. Azt is megakadályozhatják, hogy az érintett területre valaki belépjen vagy távozzon, az ott tartózkodókat távozásra kötelezhetik.

Néhány napja megjelent egy kormányhatározat, Orbán Viktor aláírásával, amely a rendkívüli tartalékból adott pénzt a TEK-nek a személyi védelmi kiadásokra. Még tavaly októberben egyébként a Magyar Idők megtudta, hogy a TEK fokozta a miniszterelnök védelmét, ami objektumvédelmet is jelentett. Kollégánk tapasztalatai szerint a terrorelhárítás gyakorlatilag láthatatlanul dolgozott.  

Juhász Péter korábban a „TEK hazugságának” nevezte, hogy a miniszterelnök házánál nem lehet demonstrálni. Az Együtt alelnöke arra utalt, hogy bár többször tiltottak be tüntetést a kormányfő otthona előtt, később kiderült, ez az A laptörvénybe ütközött. a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság az ügyben Juhász Péternek adott igazat, a rendőrséget az eljárási költségek kifizetésére kötelezte.

Korábban is előfordult már egyébként, hogy elégedetlen tüntetők bejutottak a Cinege útra. 2013 nyarán devizahitelesek követelték, hogy

Orbán Viktor jöjjön ki!

A rendőrök akkor sorfallal tartották fel a tüntetőket, végül a miniszterelnök felesége ment ki a demonstrálókhoz, hogy megnyugtassa őket. A legbefolyásosabb magyar nő megígérte a demonstrálóknak, hogy átadja üzenetüket a férjének. Lévai Anikót megtapsolták, a demonstráció véget ért.

Az országos rendőrfőkapitány is fokozott ellenőrzést rendelt el az ország egész területén. Ő is április 1-jén 0 órától 2016. június 30-án 24 óráig. A cél a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése, megszakítása.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik